Predobravnavni narok za Kudića preložen, Kantarević krivdo priznal

Adnan Kantarević si je s priznanjem prislužil alternativno prestajanje zaporne kazni in 15.000 evrov stranske denarne kazni.

Objavljeno
15. maj 2013 15.00
sojenje
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Ljubljana - Predobravnavni narok za ustanovitelja družbe Maxicom Zlatana Kudića, ki ga obtožnica bremeni utaje davkov, je bil preložen na prihodnjo sredo. Za Adnana Kantarevića, ki je na sodišču danes priznal krivdo za kaznivo dejanje pranja denarja, pa je tožilec Jože Kozina predlagal desetmesečno prestajanje alternativne »vikend zaporne kazni«.

Ker je Kantarević priznal krivdo za očitana kazniva dejanja, se je sojenje zanj končalo. Sodišče je pri izreku kazenske sankcije deloma sledilo predlogu tožilca Jožeta Kozine in Kantareviću prisodilo alternativno prestajanje zaporne kazni in stransko denarno kazen v višini 15.000 evrov.

Ni pa sledilo predlogu tožilca pri vračilu protipravno-pridobljene premoženjske koristi, saj je določilo, da mora Kantarević vrniti 24.000 evrov in ne 193.000 evrov, kot je predlagal Kozina.

Kudić, ki ga obtožnica bremeni davčne utaje, pa je v ponedeljek preklical pooblastilo odvetniku in poiskal novo odvetnico, ki pa rabi čas, da se pripravi na narok.

V preteklosti je sicer ustanovil več podjetij, ki naj bi jih nato preprodajal med seboj, lastništva pa prenašal na Ciper. Podjetje Maxicom v stečaju, iz katerega je Kudić sicer lastniško izstopil, državi dolguje več kot 20 milijonov evrov.

Kozina je na predobravnavnem naroku na ljubljanskem okrožnem sodišču danes dejal, da bo tudi relativno nizka kazenska sankcija, ki jo je tožilstvo predlagalo za Kantarevića, dosegla svoj namen, saj gre za mlado osebo, ki doslej še ni bila obsojena. »Po drugi strani tožilstvo izpostavlja okoliščino, da doslej ugotovljena dejstva kažejo, da sta bila po vsej verjetnosti Kantarević in Kudić zgolj podaljšani roki oseb iz ozadja,« je dodal tožilec.

Do očitanih kaznivih dejanj po mnenju Kozine ne bi prišlo, če bi davčni organ z vso skrbnostjo preverjal davčne račune in ne bi izplačeval družbi Maxicom presežek zahtevanega DDV v višini preko pet milijonov evrov.

»Glede na povedano tožilstvo ocenjuje, da bo predlagana kazenska sankcija dosegla svoj namen in da se tožilstvo z njim ne bo več srečalo,« je dejal Kozina. Za Kantarevića je predlagal tudi 15.000 evrov stranske denarne kazni in vračilo 193.000 evrov nezakonito pridobljenih sredstev.

V javnosti je Kudić sicer postal poznan leta 2011, ko so policisti preiskovali njegova podjetja zaradi suma davčne utaje, v javnosti pa se je njegovo ime ponovno pogosteje omenjalo prejšnji mesec, ko je Davčni urad RS prvič javno objavil seznam davčnih dolžnikov, Maxicom pa se je pojavil na vrhu seznama neplačnikov.