Preiskava DNK potrdila, da je v letalu umrl milijonar Wagner

V strmoglavljenju na Ajdovskem umrli še 39-letni Oliver Schilling, 65-letni Heinz Horst Beck in 73-letni pilot Kurt Ebert.

Objavljeno
28. julij 2016 16.19
Strmoglavljenje v Predmeji. Predmeja 14.7.2016
Tomica Šuljić
Tomica Šuljić

Ljubljana – »Potrjena je identiteta 38-, 39- in 65-letne osebe,« je dejal Marino Pangos, vodja sektorja kriminalistične policije na novogoriški policijski upravi, potem ko je pojasnil, da so na ljubljanskem inštitutu za sodno medicino končali ugotavljanje identitete ljudi s krova letala piper 32, ki je pred dvema tednoma strmoglavilo na območju Predmeje. Že prej so potrdili identiteto 73-letnega pilota Kurta Eberta.

Predzgodba nesreče se bere kot kriminalni roman: glavni potnik je bil 38-letni Thomas Wagner, eden od petih soustanoviteljev in vodilni mož podjetja Unister, ki je imel kot največji lastnik v lasti 42 odstotkov koncerna. V Benetke je poletel dan pred padcem, v sredo, 13. julija, razlog za potovanje pa je bil kredit, ki si ga je obetal za normalizacijo poslovanja koncerna. Z njim sta v Italijo potovala še 39-letni Oliver Schilling in 65-letni poslovnež Heinz Horst Beck; ta je (skupaj z drugimi finančniki, vpletenimi v kreditiranje Unisterja) v Benetkah našel kreditodajalca, ki bi Wagnerju dal 12 milijonov evrov posojila. Pri rekonstrukciji dogodkov v Benetkah je eno odločilnih vlog odigrala Wagnerjeva partnerica Janka L., ki jo je ves čas obveščal o dogajanju.

Wagner naj bi za kredit moral dati poldrugi milijon evrov garancije, vsoto je dvignil z računa enega svojih podjetij. Ko so pristali, jih je v prestižnem hotelu Antony Palace pričakal človek, ki se je izdajal za izraelskega poslovneža Levija Vasa, vendar sumijo, da je bila identiteta lažna. Še posebej zaradi nadaljevanja: Wagner je Leviju kar v hotelski avli predal kovček z 1,5 milijona evrov, ta pa mu je izročil kovček, v katerem naj bi bilo okoli 12 milijonov evrov v švicarskih frankih. Dogovorili so se, da se čez nekaj časa srečajo pred banko, kjer naj bi Wagner vplačal denar na račun, toda ko se ob dogovorjeni uri Levi ni prikazal, banka pa je bila zaprta, sta Wagner in Schilling prvič posumila v posel.

V Levijevem kovčku so bili na vrhu pristni švicarski franki, pod njimi pa kupi ponarejenih. Trije Nemci so odkorakali na eno od beneških policijskih postaj, in ker se je postopek zavlekel do večera, so prespali v Benetkah in proti Leipzigu poleteli naslednje dopoldne. Njihova pot se je končala okoli Predmeje. Naši preiskovalci niso mogli najti kovčka z milijoni, za katerega so nemški mediji od prvega dne poročali, da bi ga Wagner moral imeti pri sebi, ker je ostal na beneški policiji. Tako so v letalskih razbitinah našli »zgolj« deset tisoč švicarskih frankov gotovine, kolikor je Wagner smel nositi čez evropske meje.

Po Wagnerjevi smrti se je začel sesuvati Unister, za katerega nemški mediji poročajo, da je ogroženih skoraj 900 delovnih mest. Eden od lastnikov je že podal kazensko ovadbo na nemško tožilstvo, da bi ugotovili, kaj natančno se je dogajalo v Benetkah in za koliko je bil oškodovan Unister, v zvezi z goljufijo pa so nemški preiskovalci že govorili z vsaj dvema poslovnežema, ki sta sodelovala s podjetjem. Pri nas čakamo zgolj še na izsledke službe za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov; ta naj bi uvodno poročilo s prvimi ugotovitvami o vzrokih nesreče predstavila prihodnji teden.