Preiskava končana, premoženje še zamrznjeno

Tožilstvo odloča, ali bo zaradi poslov Boška Šrota vložilo obtožnico.

Objavljeno
22. junij 2012 22.09
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika

Ljubljana - Čeprav je bila preiskava proti Bošku Šrotu, Igorju Bavčarju ter drugim zaradi domnevnega oškodovanja Pivovarne Laško in njenih hčerinskih družb za 109 milijonov evrov končana pred tremi meseci, tožilstvo še odloča o vložitvi obtožnice.

Preiskava proti Šrotu in Bavčarju ter drugim (Nastji Sušinskemu, Kristjanu Sušinskemu, Bahtijarju Bajroviću, Branku Lipovcu, Matjažu Rutarju, Danijeli Raković in Vesni Rosenfeld ter šestim vpletenim podjetjem) se je začela po izdaji sklepa preiskovalne sodnice sredi junija lani, zaradi sklepov o prepovedi razpolaganja s premoženjem Šrotovi ženi Anici Aužner Šrot, Bavčarju in drugim je sodnica ves čas zadevo obravnavala prednostno.

Potem ko je preiskava začasno zastala, ker se je med zasliševanjem prič izkazalo, da je tožilstvo »pozabilo« v kazenski spis predložiti nekatere dokumente in listine, o katerih obramba meni, da dodatno razbremenjujejo obdolžence, je spet stekla, ko je zunajrazpravni senat decembra lani pritožbe zavrnil.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču smo izvedeli, da je preiskava končana in da »je spis od 15. marca na tožilstvu, ki odloča o morebitni vložitvi obtožnice«. Tožilska odločitev bo »sprejeta v kratkem«, so nam sporočili s specializiranega državnega tožilstva. Po nekaterih neuradnih napovedih bi se to lahko zgodilo že prihodnji teden ali v prvem tednu julija.

Primer pa je še naprej prednosten, saj zamrznitve premoženja še vedno veljajo. Sklep o začasnem zavarovanju premoženja za Igorja Bavčarja velja do 22. julija, za Anico Aužner Šrot do 24. avgusta, za Boška Šrota pa do 6. septembra, so nam sporočili s sodišča.

Spomnimo, da je tožilstvo zaradi domnevnih nepravilnosti pri večkratni prodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza septembra 2007 vložilo neposredno obtožnico proti devetim fizičnim in šestim pravnim osebam, med njimi proti nekdanjima predsednikoma uprav Pivovarne Laško in Istrabenza Šrotu in Bavčarju.

Ker je zunajrazpravni senat zavrnil neposredno obtožnico, je tožilstvo zahtevalo uvedbo preiskave. Šrota bremeni, da je prek verige podjetij obvladoval lastništvo Pivovarne Laško ter pri tem storil tri kazniva dejanja zlorabe položaja ali pravic in v enem primeru ponareditev ali uničenje poslovnih listin, Bavčarju pa očita pranje denarja. Oba očitke zanikata.