Preiskava v NKBM: kam so izginili milijoni

Kriminalisti preiskujejo sume kaznivih dejanj zlorabe položaja in pranja denarja. NKBM pripravlja forenzično revizijo.

Objavljeno
22. avgust 2012 08.31
Posodobljeno
22. avgust 2012 08.31
Miha Rubin, Robert Galun, Maribor, Nejc Gole, gospodarstvo
Miha Rubin, Robert Galun, Maribor, Nejc Gole, gospodarstvo

Maribor, Ljubljana – Zaradi spornih poslov NKBM pod vodstvom Matjaža Kovačiča so bile hišne preiskave na mariborskem območju razpršene na 12 lokacij, na Hrvaškem pa so jih policisti opravili šest. Po neuradnih informacijah sta bila poleg Kovačiča začasno pridržana nekdanja članica uprave Manja Skernišak in nekdanji nadzornik Ivan Vizjak.

Že v zgodnjih jutranjih urah je bilo na sedežu NKBM opaziti pet avtomobilov Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) in tri policijske, zjutraj so se kriminalisti pripeljali tudi na dom Matjaža Kovačiča v Štrihovcu v občini Šentilj.

Neuradno smo izvedeli, da so prišli še k nekdanji članici uprave NKBM Manji Skernišak, ki stanuje v Limbušu, na sedež podjetja Pom-Invest v Mariboru, ki ga je pred stečajem vodil nekdanji nadzornik NKBM Ivan Vizjak, in na naslov zdajšnjega direktorja KBM Leasing Igorja Šujice. Kot smo izvedeli, so kriminalisti prav tako iskali nekdanjega prvega nadzornika NKBM Dušana Jovanoviča, a ga na njegovem domu na Teznem niso našli.

Z Generalne policijske uprave (PU) so danes sporočili, da preiskovalci NPU skupaj s kriminalisti in policisti PU Maribor in Celje izvajajo ukrepe v okviru obsežne mednarodne kriminalistične preiskave gospodarske kriminalitete, ki jo usmerja specializirano državno tožilstvo.

Po besedah Roberta Slodeja, ki na NPU vodi to preiskavo, je ta usmerjena v kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, zlorabe položaja ali pravic in pranja denarja. »Predmet preiskave so pravni subjekti in fizične osebe. Gre tako za kreditiranje finančnih družb kot za nakup poslovnih subjektov z njihovimi deleži.«

Pri Matjažu Kovačiču v Štrihovcu 60, kjer na večji posesti stoji stanovanjska hiša rožnate barve, je bila preiskava končana okrog poldneva; kriminalisti so iz hiše odnesli za dve škatli zasežene dokumentacije, Kovačiča, ki si je na glavo poveznil rjavo kapo s ščitkom, pa so odpeljali v policijskem avtomobilu renault laguna. Iz Štrihovca so odšli v stanovanje v središču Maribora, ki ga je nato Kovačič okoli 13.15 zapustil samo v spremstvu svojega odvetnika (in tudi svaka) Roberta Preiningerja.

Hauc: Nepravilnosti naj se ustrezno obravnavajo

Kovačič danes ni dajal izjav za medije, popoldne pa je pred novinarje mrkega obraza stopil predsednik uprave NKBM Aleš Hauc. Prebral je izjavo za javnost, vprašanj pa ni dovolil. Po njegovih besedah uprava NKBM konstruktivno sodeluje s predstavniki NPU, da se morebitne nepravilnosti poslovanja prejšnje uprave banke ustrezno obravnavajo in se to poslovanje čim podrobneje razišče.

Dejal je, da se bo po potrditvi izvajalca na seji nadzornega sveta, ki bo predvidoma konec avgusta, v NKBM začela revizija. Ta bo vključevala tudi izvedbo forenzične revizije poslovanja banke in hčerinskih družb v Skupini NKBM v času prejšnje uprave. Z rezultati bo uprava najprej seznanila nadzorni svet, ob ugotovitvi morebitnih nepravilnosti pa tudi pristojne organe.

Banka bo po Haučevih zagotovilih uporabila vsa razpoložljiva pravna sredstva za zaščito svojih interesov: »Nova uprava zastopa stališče, da je prav, da se morebitno ugotovljene nepravilnosti raziščejo do konca in da začne banka delovati na zdravih in čistih temeljih.«

Preiskava zaradi hrvaških poslov

Da se kriminalistična preiskava vrti okrog spornih nepremičninskih poslov NKBM na Hrvaškem, potrjuje tudi informacija NPU, da je bilo v isti zadevi in za enaka kazniva dejanja danes tudi šest hišnih preiskav na območju Zagreba in Zadra.

Po besedah Roberta Slodeja je na Hrvaškem osumljenih pet ljudi. Obsežna mednarodna preiskava, ki je sicer stekla na začetku letošnjega leta, sega pa v leto 2009, se bo nadaljevala, je povedal Slodej. »V tem segmentu preiskave je materialna škoda oziroma korist ocenjena na več kot 30 milijonov evrov.«

Kakšni so bili sporni posli NKBM na Hrvaškem? Majhne neznane hrvaške družbe so z njenimi posojili kupovale zemljišča na Hrvaškem, in sicer na obali ter v Zagrebu in Slavonskem Brodu. Le nekaj mesecev pozneje pa je hčerinska družba NKBM v Zagrebu KBM Projekt (prej se je imenovala Multiconsult) odkupovala slamnata podjetja, s čimer je pridobila tudi prej kupljena zemljišča. A za nakup slamnatih podjetij, ki niso imela drugega premoženja kot zemljišče, je KBM Projekt namenil 60 milijonov evrov, čeprav so jih slamnata podjetja kupila za 30 milijonov.

Hrvaški mediji so tudi poročali, da je KBM Projekt, takrat še pod imenom Multiconsult, leta 2006 prek podjetja Bili Galeb kupil 60.000 kvadratnih metrov zemljišča pri Zadru. KBM Projekt je naslednje leto stoodstotni delež v omenjenem podjetju prodal slovenski družbi Vinstor-Vis s Ptuja, s čimer je pridobil zemljišče pri morju in se izognil plačilu davka na nepremičnine.

NKBM je nasedla tudi v Zadru, kjer je z mariborskim gradbincem MTB želela zgraditi kompleks s 380 stanovanji. Z 20 milijoni evrov je financirala družbo Zadar Projekt, katere solastnica je bila, a stanovanja nikoli niso bila zgrajena, Zadar Projekt pa zemljišče prodaja po pol nižji ceni.