Preiskujejo novinarja Berglunda

Resnica o Patrii. Tožilstvo Magnusa Berglunda bremeni žaljive obdolžitve Janeza Janše in Dragana Bavčarja.

Objavljeno
13. november 2013 22.41
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana – Čeprav preiskovalnemu sodniku ljubljanskega okrožnega sodišča ni uspelo zaslišati finskega novinarja Magnusa Berglunda, ki ga tožilstvo bremeni domnevne žaljive obdolžitve Janeza Janše, je zoper novinarja vendarle opravil preiskavo. Ta je že končana, zdaj pa je na potezi tožilstvo.

Berglund se je znašel v kazenskem postopku zaradi oddaje Resnica o Patrii, ki je bila na nacionalni televiziji predvajana septembra 2008. Tožilstvo je julija 2009 zoper njega zahtevalo preiskavo, ker da je Janšo in vodjo pogajalske skupine ministrstva za obrambo pri poslih s Patrio brigadirja Dragana Bavčarja žaljivo obdolžil, ko ju je v oddaji označil za prejemnika podkupnin.

Preiskovalni sodnik se decembra 2010 ni strinjal z uvedbo preiskave, a mu je zunajobravnavni senat spis vrnil z napotkom, naj še enkrat odloči o zahtevi, pred tem pa nujno zasliši novinarja. Tega ni storil, ker so finski pravosodni organi zavrnili njegovo prošnjo za mednarodno pravno pomoč pri zaslišanju Berglunda pred tamkajšnjim sodiščem z obrazložitvijo, da gre za politično kaznivo dejanje, Janša pa je bil v času dejanja in tudi pozneje aktivni politik. Novembra lani je naslovil novo prošnjo, a jo je finsko sodišče ponovno zavrnilo, češ da gre za odprte zadeve, povezane s primerom Patria.

Čeprav se Berglund na pozive sodišča ni odzival, je bila zoper njega »22. maja uvedena preiskava in je postala pravnomočna po tem, ko je bila javno objavljena na oglasni deski sodišča, to je konec junija«, pojasnjujejo na sodišču.

Na potezi je tožilstvo

Ker bo kazenski pregon zoper Berglunda absolutno zastaral septembra 2014, je sodnik očitno presodil, da bi bilo nevarno odlašati s preiskavo, zato jo je uvedel brez zaslišanja obdolženca, kot to dopušča zakon o kazenskem postopku. »Preiskovalni sodnik je zaslišal priče, zadevo končal in spis odstopil na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani,« še dodajajo na sodišču. Tožilska odločitev po opravljeni preiskavi in posredovanju spisa tožilstvu 25. septembra še ni sprejeta, odgovarjajo na tožilstvu.

Civilni postopek, ki ga je Janša sprožil proti Berglundu in finski televiziji YLE ter nekdanjemu v. d. generalnega direktorja policije Bojanu Potočniku, pa še poteka. Okrožni sodnik Matej Papler je decembra 2011 razsodil, da morata Berglund in YLE plačati Janši 15.000 evrov in umakniti izjavo, da je oseba, ki je v Patrijinih dokumentih označena z »J«, Janša in da je Patria podkupila predsednika slovenske vlade. Svoje mnenje, da je Janša oviral policijsko preiskavo spornih poslov pri nakupu osemkolesnikov, bi moral umakniti tudi Potočnik in plačati 6500 evrov odškodnine. A je višje sodišče decembra lani sodbo razveljavilo in primer vrnilo v novo odločanje. Po februarskem naroku je sodnik obravnavo preložil ravno zaradi zaslišanja Berglunda na videokonferenci. »Sodišče je zaprosilo za zaslišanje Berglunda že posredovalo centralnemu organu za mednarodno pravosodno pomoč na Finskem, nato sledi vzpostavitev stika in usklajevanje s pristojnim sodiščem, prevajalcem ter prostorsko-tehničnimi zmogljivostmi tukajšnjega sodišča,« odgovarjajo na sodišču in dodajajo, da datum konference še ni znan.

Odločitev v pravdi bi utegnila zanimati tudi tožilstvo zaradi nadaljnjega postopanja pri kazenskem pregonu Berglunda, prav tako odločitev višjega sodišča v zadevi Patria, kjer je bil Janša junija spoznan za krivega kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov. Spis v zadevi Patria so z okrajnega na višje sodišče poslali v petek.