Premalo dokazov o strojevodjevi krivdi

 Zapis registrske naprave o upravljanju vlaka ni čitljiv.

Objavljeno
18. marec 2015 16.00
mfa*vlak
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Kranj – Sojenje Andreju Ponikvarju, strojevodji potniškega vlaka, ki ga obtožnica bremeni, da je avgusta 2011 na železniški postaji Jesenice povzročil trk dveh vlakov, v kateri je bilo poškodovanih več kot 30 ljudi, se bo nadaljevalo z zaslišanjem novih prič.

Odvetnik obtoženega Andreja Ponikvarja Franc Rojko namreč dvomi v ugotovitve izvedenca za železniški promet Jadrana Možine, ki trdi, da je potniški vlak, ki ga je upravljal Ponikvar, s postaje odpeljal prezgodaj. Materialnih dokazov za to trditev ni, o čemer smo v Delu poročali že dobre tri tedne po nesreči.

Registrska naprava v strojevodski kabini, ki beleži vse dogajanje z vlakom med vožnjo, je bila namreč v nesreči tako poškodovana, da iz zapisa naprave na registrskem traku ni razvidno kako so delovale vse naprave oziroma ali so delovale pravilno.

Nekdanji uslužbenec Slovenskih železnic Tomaž Ramšak, ki zdaj dela na prometnem inštitutu, in ki se spozna na registrske naprave, je na sodišču dejal, da iz traku ni razbrati, da je strojevodja prevozil rdečo luč na signalu.

Tudi tiskalna naprava na jeseniški železniški postaji, ki na papir beleži vsako uporabo signalnovarnostne naprave, v času nesreče ni delovala tako, da ni ustreznega zapisa o uporabi signalnovarnostne naprave, ki bi na sodišču služil kot dokaz.

Sodnica Andrijana Ahačič bo zato na sodišče povabila strokovnjake, ki so Možini pomagale pripraviti dopolnitev izvedeniškega mnenja. Glede na izpovedi prič pa bo sodnica nato odločila tudi o Rojkovem predlogu, da sodišče imenuje novega izvedenca, ki bi pripravil novo izvedensko mnenje. Sojenje se bo nadaljevalo 15. aprila.