Preprodajalci bodo vrnili umazan denar

Šesterica je dolgo časa zanikala, da bi imela opravka s prodajanjem droge, na koncu pa si premislila.

Objavljeno
05. november 2014 15.53
Sojenje Jakob Jaki Bergant in soobtoženi,Ljubljana Slovenija11.08.2014
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana – Da nima navade moralizirati kot nekateri sodniki, saj ima opraviti z odraslimi ljudmi, je včeraj sodnik Srečko Škerbec dejal šesterici, ki je po dveh letih zanikanja le priznala vpletenost v trgovino z mamili. »Predlagam pa, da se ne vidimo več,« jim je dejal po izreku sodbe.

Skoraj povsem je senat ljubljanskega okrožnega sodišča pod predsedstvom Srečka Škerbca upošteval predlog tožilca Jožeta Levašiča, ki je za šesterico predlagal večletne zaporne kazni.

Obtoženi so vpletenost v tihotapljenje heroina iz Turčije in kokaina iz Dominikanske republike na začetku sojenja zanikali. A vmes se je zgodilo marsikaj. Obramba je predlagala izločitev dokazov, ki da so bili pridobljeni nezakonito, a so dokazi, tako tuji kot naši, ostali v sodnem spisu. Ob koncu postopka pa so obtoženi očitno ocenili, da ima tožilstvo v rokah vendarle premočne karte, in so krivdo priznali.

Tako bo moral Dejan Kefert na hladno za štiri leta in 11 mesecev. Malo manj časa mu bosta družbo delala brata Anton in Simon Lucaj, prvi štiri leta in osem mesecev, drugi pa štiri leta in sedem mesecev. Fredija Kukovca so obsodili na štiri leta in štiri mesece zapora, Slavišo Kojadinovića na tri leta in 11 mesecev zapora, Jakoba Jakija Berganta pa na dve leti in osem mesecev.

Sodišče je zaradi olajševalnih okoliščin le za Simona Lucaja in Berganta izreklo tri mesece blažjo kazen, čeprav je olajševalne okoliščine naštevala tudi obramba drugih. Najbolj odločno je Škerbec zavrnil predlog za izrek blažje kazni za Kukovca. Povedal je, da je njegova zagovornica sicer naštela vrsto olajševalnih okoliščin, ki zahtevajo izrek blažje kazni od predlagane: »Da dejanje obžalujete, da imate tri otroke, da bi radi pomagali svoji mami in opravljali moška dela, da bi si radi na novo ustvarili družino pa da je vaše gradbeno podjetje prizadela finančna kriza in imate veliko dolžnikov,« je našteval Škerbec. »A drži le to, da imate tri otroke, ob tem pa ste celo sami povedali, da za njih slabo skrbite,« je bil oster. Je pa za Kukovca našel oteževalno okoiščino – poročali smo že, da gre pri šesterici za stare znance policije, Kukovec pa je bil na Norveškem zaradi tihotapljenja droge obsojen celo na 15 let zapora.

Šesterica bo ob tem plačala še denarne kazni, in sicer od 1600 do 9000 evrov, vrniti pa morajo tudi več kot sto tisoč evrov, kar so zaslužili s preprodajanjem mamil. Največ, kar 78.550 evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi, bo vrnil Simon Lucaj. Nekaj denarja so šesterici zaplenili že policisti, sodišče pa je nekaterim podaljšalo plombe na njihovih nepremičninah.

Le Bergant, ki je kazen že skoraj v celoti prestal že v priporu, bo na pravnomočnost sodbe lahko počakal na prostosti. Kefert in brata Lucaj, ki so prav tako v priporu že odsedeli precej kazni, bodo do pravnomočnosti sodbe v hišnem priporu, a jih je Škerbec ob tem posvaril, naj ne preizkušajo sodišča, saj bo v primeru kršitev ponovno odrejen pripor. V priporu pa ostajata Kukovec, ki je pred prijetjem veliko potoval po Evropi in ima v Srbiji partnerko, in Kojadinović, ki je bil našim organom dolgo časa nedosegljiv, saj je bil na begu.

Poročali smo, da je šesterica po prepričanju tožilstva sodelovala v srbsko-slovenski kriminalni združbi, v kateri je imel največjo vlogo Vinko Rakonjac, ki je Slovence organiziral, da so v Amsterdam na Nizozemskem, kjer se je povezal s kupci heroina, vozili rjavi prah.

Tožilstvo je obtoženim očitalo, da so heroin, skupaj 7,5 kilograma, jeseni 2011 kupili v Turčiji. Za kilogram rjavega prahu naj bi odšteli po 24.000 evrov, na Nizozemsko pa naj bi potoval v več manjših pošiljkah. A vedno niso bili uspešni. Smolo je v Avstriji imel Kukovec, ki se je nekega dne v Ljubljani vkrcal na avtobus. Ko so avstrijski organi med kontrolo potnikov pregledali njegovo prtljago, so našli več kot dva kilograma heroina.

Kokain je združba kupovala od neznancev v Dominikanski republiki, zanj so odšteli okrog 40.000 evrov za kilogram. Tožilstvo je trdilo, da so hoteli v Sloveniji, Srbiji, Španiji in na Nizozemskem prodati pet kilogramov kokaina, a je vse skupaj padlo v vodo. Štirinajstega januarja 2012 so na letališču v Punta Cani v Dominikanski republiki aretirali Srba Nebojšo Bojovića, ki je imel med prtljago štiri obešalnike, v njih pa 2,5 kilograma kokaina. Tudi Bergant bi moral v obešalnikih pretihotapiti kokain in je bil kot »turist« že v Dominikanski republiki ter imel v Punta Cani rezerviran povratni let. A se je dobavitelj kokaina zaradi prijetja srbskega kurirja ustrašil, zato ga je Bergant čakal zaman.