Preprodajali heroin in kokain

Sergej Ribič je droge prodal tajnemu policijskemu delavcu. Zapor še zaradi krive ovadbe policista.

Objavljeno
31. avgust 2014 22.50
Iztok Umer
Iztok Umer
Nova Gorica – Na okrožnem sodišču v Novi Gorici je sodnik Goran Klavora zaradi trgovine z mamili in krive ovadbe Sergeja Ribiča obsodil na štiri leta in enajst mesecev zapora, mu naložil plačilo 6000 evrov denarne kazni in podaljšal pripor do pravnomočnosti sodbe.

Drugoobtoženega Sebastjana Gašparja je obsodil na 20 mesecev zapora in ga kaznoval z 2000 evri. Obema je naložil tudi vračilo stroškov sodnega postopka. Oba obtoženca sta delovala v široki preprodajalski navezi, ki so jo z obširno sklepno akcijo decembra lani prekinili kriminalisti na območju Ljubljane, Maribora in Nove Gorice.

Na novogoriškem območju sta heroin in kokain preprodajala še Veselin Jeftić in Vehedin Okanović, ki sta na predobravnavnem naroku na goriškem okrožnem sodišču krivdo priznala in si prislužila razmeroma nizko kazen glede na količino prodanih mamil. Jeftića so po priznanju krivde obsodili na tri leta in pol zapora ter plačilo 21.800 evrov denarne kazni, Okanovića pa na 23 mesecev zapora in plačilo 1250 evrov kazni.

Ribič in Gašpar na predobravnavnem naroku krivde nista priznala, zato se je maja proti njima začelo sojenje po rednem postopku. Po navedbah obtožnice je Ribič lani tajnemu policijskemu delavcu prodal kar 900 gramov heroina in sto gramov kokaina ter ob predaji prejel plačilo v gotovini na roko. Obtožnica ga je bremenila, da je kilogram heroina ponujal za od 7000 do 11.000 evrov, a je posel padel v vodo; zaradi pomanjkanja dokazov sodnik tega očitka ni kvalificiral kot kaznivo dejanje. Štiri mesece zapora si je Ribič prislužil zaradi krive ovadbe nekdanjega policista. Zaradi ponovitvene nevarnosti mu je podaljšal pripor, v katerem je od lanske decembrske aretacije, do pravnomočnosti sodbe.

Sebastjan Gašpar je sto gramov kokaina prodal Veselinu Jeftiću, ta pa je poskrbel za nadaljnjo preprodajo. Sojenja se je Gašpar udeležil s prostosti.

Že sodnik Goran Klavora je ob kratki obrazložitvi sodbe dejal, da pričakuje pritožbe, saj sta odvetnika obeh obtoženih v sklepnih besedah predlagala oprostilno sodbo. Ribičev zagovornik Bruno Krivec je dejal, da je pri njegovem klientu kaznivo dejanje izzvala policija, Gašparjev zagovornik Mitja Jelenič Novak pa, da sodišče ne razpolaga z nobenim oprijemljivim dokazom, da bi obtoženec preprodal sto gramov kokaina. Pričakovati je tudi pritožbo državne tožilke Darje Špacapan, ki je za Ribiča predlagala šest let in pol zapora. I. U.