Preprodal ukradeni tovornjak?

Igor Bavdek se zagovarja za ponarejanje listin, medtem ko sodba za uboj še ni pravnomočna.

Objavljeno
02. julij 2013 17.07
dja*Ster in Bavdek
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana – Na ljubljanskem okrajnem sodišču se je spet začelo sojenje Igorju Bavdku. Na zatožno klop je sedel zaradi zgodbe iz leta 2007, in sicer zaradi prikrivanja in ponarejanja listin za ukraden tovornjak. Za uboj Tineta Resnika pa je že bil obsojen na 14 let in pol zapora.

Medtem ko Igor Bavdek v mariborskem priporu čaka, kdaj bodo njegovo obsodbo zaradi uboja v roke vzeli višji sodniki, se je na ljubljanskem okrajnem sodišču spet začelo sojenje v drugi njegovi zadevi. Tožilstvo mu namreč očita, da je leta 2007 prodal ukraden tovornjak znamke Iveco, ki je bil registriran s ponarejenimi dokumenti in drugimi številkami šasije.

Bavdek se je v tem postopku zagovarjal, da je tovornjak dobil od nekega drugega, in sicer Antona Urbasa, domnevnega tajnega sodelavca policije iz afere Čista lopata. Urbasa na sodišče ni bilo, vprašanje pa je, kdaj bo dosegljiv, saj je za njim že dolgo razpisana tudi mednarodna tiralica.

Trdi, da je vozilo kupil v dobri veri

»Nimam kaj priznati, saj tega nisem storil,« je bil na sodišču, kjer se je postopek začel znova, kratek Bavdek in tako dal tožilstvu vedeti, da v zameno za priznanje krivde ne bo sprejel nikakršne ponudbe o višini kazni.

Bavdek trdi, da je vozilo od Urbasa kupil v dobri veri, že v prvem zagovoru je pojasnil, da je res sam ponaredil le podpis na izjavi o ustreznosti vozila za homologacijo, a menda v dogovoru z lastnikom podjetja Markom M., ki je tovornjak predelal. Ta sicer o takšnem dogovoru na sodišču ni vedel ničesar, poudaril je, da česa takega ne bi dovolil.

Bavdek je med drugim povedal še, da mu je tovornjak za Urbasa pripeljal Jože Z. Urbas je na sodišču že prejšnjikrat sicer povedal, da o tovornjaku ne ve ničesar, da Jožeta Z. res pozna, a da v povezavi z Bavdkom z njim ni nikoli sodeloval. Je pa res Jože Z. enkrat pri njem spravil neki tovornjak.

Jože Z. pa je povedal tretjo različico, da za Bavdka prvič sliši, v sodni dvorani ga tudi ni prepoznal. Tudi Urbasa pozna, a pri njem ni nikoli spravil tovornjaka. Tožilstvu, ki mu je predočilo, da so bile preizkusne tablice za tovornjak izdane na njegovo ime, je dejal, da je pred kratkim padel na glavo, zato ima težave s spominom.

Spomnimo, Bavdek je bil februarja obsojen za uboj 45-letnega Litijana Tineta Resnika 7. novembra 2011. Petčlanski senat ljubljanskega okrožnega sodišča je Bavdka za uboj poslal za 14 let in pol v zapor. Dragu Šteru, ki je Bavdka napeljeval k uboju, pa je izrekel 14-letno zaporno kazen.