Prevaljski župan zlorabil položaj?

Matic Tasič je osumljen zlorabe županskega položaja pri poslih, povezanih s podjetji prevaljskega gradbinca Ivartnika.

Objavljeno
14. oktober 2013 16.35
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Slovenj Gradec - Na Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu se je danes začela glavna obravnava proti županu Občine Prevalje Maticu Tasiču, ki je osumljen zlorabe županskega položaja pri poslih, povezanih s podjetji prevaljskega gradbinca Matjaža Ivartnika. Tasič je danes, tako kot že decembra lani na predobravnavnem naroku, zavrnil očitke. Sojenje se nadaljuje v sredo.

Obtožnice Tasiča bremeni zlorabe položaja v povezavi s poslovanjem gradbenih podjetij Ivartnik SGD in Beton Gradnje v delu leta 2007. Tasič naj bi položaj zlorabil s tem, ko naj bi med drugim kot uradna oseba občine s podpisi listin prispeval k temu, da sta Ivartnikovi podjetji, ki sta za občino gradili kanalizacijski sistem na Šentanelu in športno igrišče na Prevaljah, s prodajo terjatev do občine družbama Prvi faktor in LHB Finance pridobili protipravno premoženjsko korist.

Tasič očitke iz obtožnice zavrača. Sojenje se bo nadaljevalo v sredo in nato tudi 28. oktobra z zaslišanji prič. Med drugim je na zaslišanje vabljen tudi nekdanji tajnik Občine Prevalje Stanislav Kumprej.

Družbi Ivartnik SGD in Beton Gradnje naj bi si s prodajo terjatev protipravno pridobila okoli 300.000 evrov.

Prvotno so bila v eni obtožnici združena domnevna kazniva dejanja tako Tasiča kot podjetnika Matjaža Ivartnika in njegove žene Irene, kasneje pa je bila obtožnica razdeljena na dva dela. Matjaž Ivartnik in Irena Ivartnik kot prokuristka podjetja Ivartnik SGD v stečaju sta medtem že bila spomladi letos pravnomočno obsojena zaradi poslovne goljufije in ponarejanja poslovnih listin.