Preveč pijan, da bi stal

Na cesti v Škofji Loki so včeraj občani opazili moškega, ki je ležal poleg motorja. Vzrok ni bila prometna nesreča, temveč pijanost.

Objavljeno
01. julij 2015 11.06
dolinske/tepanje
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika
Kranj - Gorenjski policisti so imeli včeraj precej dela z alkoholiziranimi vozniki. Ko so občani na cesti v Škofji Loki opazili moškega, ki je ležal poleg motorja, so sklepali, da je v motorista nekdo trčil in ga hudo poškodoval. »A se je izkazalo, da je bil le preveč pijan, da bi stal,« so sporočili iz kranjske policijske uprave. »Alkohol, nikogaršen prijatelj!« ob tem opozarja tiskovni predstavnik gorenjskih policistov Bojan Kos.

Škofjeloške policiste je včeraj popoldan s Trebije pri Žireh poklical moški in povedal, da mu je nekdo ukradel avtomobil. »Policisti so prijavo preverili, ugotovili pa vse drugo, samo tatvine ne,« pravi Kos. Kot se je izkazalo, moški sploh ni bil lastnik avtomobila. Avtomobil mu je odpeljal lastnik, ker je bil prijavitelj v gostinskem lokalu in pod vplivom alkohola.

Kranjski policisti so včeraj v prometu na Koroški cesti zalotili tudi pijanega voznika, ki je napihal 0,73 miligramov alkohola na liter izdihanega zraka. Ob tem so ugotovili, da nima vozniškega dovoljenja, vozil pa je neregistriran avtomobil. Policisti so avtomobil zasegli, prav tako obe registrski tablici, ena je bila ukradena. »Voznika so policisti izločili iz prometa, proti njemu pa še vodijo postopek. Moški se je s kraja odpeljal s taksijem, kar bi sicer lahko storil že prej,« je še sporočil Kos.

Globe za vožnjo pod vplivom alkohola so različne in odvisne od stopnje alkoholiziranosti voznika. Gibljejo se od 300 evrov s štirimi kazenskimi točkami do 1200 evrov in 18. kazenskimi točkami, kar pomeni tudi prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja.

Ob tem je Kos postregel s primerjavo z zakonodajo iz leta 1988. »Kdor pa je pod vplivom alkohola vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja in je bil za ta prekršek kaznovan v zadnjih dveh letih mu je grozil zapor od 15 do 60 dni. Enake sankcije so veljale tudi za vožnjo brez veljavnega vozniškega dovoljenja,« pojasnjuje Kos.