Previdno pri skokih v vodo

Policija opozarja na poletne nevarnosti ob vodah. Treba je paziti predvsem na otroke in jih nikoli puščati brez nadzora.

Objavljeno
22. julij 2014 11.07
Posodobljeno
23. julij 2014 12.00
Jsu/Novoletno kopanje
Mi.K., kronika
Mi.K., kronika

Ljubljana - Pred vrhuncem poletne turistične sezone policisti opozarjajo na varnost pri vodnih aktivnostih. V hudi vročini bi se vsi najraje v trenutku ohladili, vendar je treba biti previden, saj je lahko temperaturni šok za človeka, posebej starejše, usoden, zato ne skačite v vodo, ko ste vroči in potni. Prav tako ne skačite v motno vodo, v plitvine ali na neznanih mestih, samo en skok vas lahko do konca življenja priklene na invalidski voziček.

Policija opozarja tudi na previdnost pri hoji ob vodi, še zlasti če so bregovi strmi. »Le trenutek nepazljivosti in zdrs se lahko tragično konča.

Otroka ne puščajte brez kontrole

Prva zapoved za varnost otrok je, da jih pri obali ali bregovih jezer, rek, še manj v vodi, nikoli ne smemo pustiti same, saj otroci ne poznajo nevarnosti. »Starše in vzgojitelje opozarjamo, naj budno pazijo na otroke, ki se igrajo ob vodi, pa čeprav plitvi,« je zapisano na spletni strani policije.

V javnih bazenih za varnost plavalcev in neplavalcev skrbijo reševalci iz vode, medtem ko smo za varnost bazenov na domačih vrtih odgovorni sami. Domači bazeni so nevarni predvsem za otroke, saj lahko med igro padejo vanj. »Starši, ne puščajte svojih otrok, ko se gredo kopat, brez nadzora. Pripetijo se lahko tudi drugačne neprijetnosti, kot so padci, zvini ali zlomi okončin in odrgnine,« opozarjajo na policiji.

Stalni nadzor bazena je tako edina varna pot za preprečevanje utopitev. »Nikoli, niti za sekundo, ne pustite svojih otrok samih v kopalnih kadeh ali bazenih. Ne mislite, da se vam in otrokom nepričakovano ne more nič pripetiti. Če že morate zapustiti bazen, odpeljite otroka s sabo,« še svetujejo policisti. Če otroka ne morete najti, najprej preverite bazen, saj sekunde tečejo in čas je ključnega pomena.

Ker je varnost otrok naloga odraslih, te naloge ne zaupajte starejšim otrokom, saj je to po navebdah policije zanje prevelika odgovornost. Mnogo otrok se utopi prav ob navzočnosti starejših bratov ali sester.

Previdno pri pomoči utapljajočemu

Vsak izmed nas se lahko znajde tudi v situaciji, ko opazi, da se v morju, reki ali jezeru nekdo utaplja. Ob tem je potrebno ohraniti trezno glavo, zato brezglavi skok v vodo ni na mestu. »Če niste dober plavalec, bo vaš pogum lahko zaman, reševalci pa bodo morali namesto ene osebe reševati dve. Utapljajočemu lahko življenje reši že vaš klic na center za obveščanje (112) ali policijo (113), na morju pa tudi upravo za pomorstvo,« pojasnjujejo na policiji.

Kako reševati iz vode?

Utapljajočemu je po izkušnjah policije bolje vreči vrv ali vejo kot skočiti v vodo, da bi ga rešili. Reševanje namreč zahteva velikanski telesni napor. Utapljajočemu se je potrebno približati s hrbtne strani in ga zagrabiti na primer za lase. »Če se oklene reševalca, za slednjega ni drugega izhoda, kot da se potopi in se tako reši smrtonosnega prijema,« pravi policija.

Podrobnejše informacije o varnosti v vodi in ob njej si lahko preberete na spletni strani policije.