Pri posodabljanju žičnic na Voglu kriminalisti odkrili nepravilnosti

Financiranje štirisedežnic: Zaradi razpisa za evropska sredstva spremenili datume na dokumentaciji.

Objavljeno
09. november 2014 21.38
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Kranj – Pri posodabljanju žičnic na Voglu so kriminalisti odkrili nepravilnosti. Pri brskanju o domnevno preplačanih računih v letih 2007 in 2008 so ugotovili, da so bili za novi štirisedežnici dokumenti prirejeni oziroma popravljeni datumi, tako da so ustrezali razpisu za evropska sredstva. Ali bo kdo kazensko odgovarjal, bo razsodila sodnica Milena Turuk.

Zaradi obtožbe, da so preslepili oziroma da so pomagali pri preslepitvi, se morajo na kranjskem okrajnem sodišču zagovarjati dolgoletni direktor Žičnic Vogel Tomaž Šumi, Anton Šteblaj (po Šumijevem odhodu leta 2011 je bil v. d. direktorja pet mesecev), predstavniki Cestnega podjetja Kranj, ki so umestili žičnici, Branko Žiberna, Darko Prezelj in Stanislav Remic ter Marjan Markič, direktor Projektivnega podjetja Kranj, ki je nadziralo dela. Po dosegljivih podatkih so Žičnice Vogel za novi štirisedežnici Orlove glave in Brunarica, kateri je januarja 2008 slovesno odprl nekdanji predsednik državnega zbora France Bučar, prejele 1,7 milijona evrov iz evropskega sklada za regionalni razvoj.

Trdijo, da so dokazi pridobljeni protizakonito

Na predobravnavnem naroku se je šesterica zagovornikov obtoženih trudila za izločitev dokazov. Kriminalisti naj bi se namreč v preiskavi obračali na odgovorne osebe, ne da bi bile te poučene, ali so česa osumljene, dokumentacijo pa naj bi bila policija pridobivala od administrativnih delavcev. »To je nezakonito in ne more ostati brez procesnih posledic. Razmere je treba razčistiti,« je dejal Markičev zagovornik Mitja Sever.

O tem, kako je potekala preiskava, sta v petek pričala kriminalistka Tanja Klinar in zdaj že upokojeni kriminalist Igor Klemenc. Klinarjeva je povedala, da so avgusta 2011 na kranjsko policijsko postajo prišli trije zaposleni iz Žičnic Vogel, da bi podali kazensko ovadbo zaradi nepravilnosti pri rušenju starih stebrov žičniških naprav v letu 2007, plačana naj bi bila tudi dela, ki niso bila opravljena, račun pa je bil izstavljen na Šteblajevo podjetje. »Ker nisem mogla razbrati, kdo bi lahko bil odgovoren za zlorabo oziroma imel koristi, sem v zaznamek napisala, da gre za neznanega storilca. Delavci se pod prijavo niso želeli podpisati, zato prijave v pisni obliki ni bilo. Nato so prišli še enkrat in napovedali, da bodo ovadbo podali po pošti,« je dejala kriminalistka.

Policija je o vsem obveščala tožilstvo in to je decembra 2011, dva meseca po policijskem poročilu ugotovilo, da gradbena dela niso bila preplačana. »Po pregledu dokumentacije se je spremenila kvalifikacija kaznivega dejanja. Naložba se je namreč začela izvajati pred rokom in dokumenti so se prilagodili tako, da je podjetje Žičnice Vogel dobilo evropska sredstva. Sicer pa se to dogaja v 50 odstotkih primerov, vsaj jaz tako ocenjujem,« je izjavil Klemenc. V nadaljevanju je še pojasnil, da se je o vsem pozanimal tudi na pristojnem ministrstvu, kjer so mu zagotovili, da pri reviziji niso odkrili nobene napake.

Po dveurnem zaslišanju kriminalistov so zagovorniki obtoženih in tožilka Renata Vodnjov ostali na okopih. »Policija mora reagirati na vsak sum kaznivega dejanja. Ni pomembno, zakaj zaposleni niso podali pisne prijave,« je opozorila in kot nepotrebno zavrnila zaslišanje novih prič in vso arhivirano dokumentacijo policije (vnose v FIO evidenco, depeše, uradne zaznamke).

Predobravnavni narok se bo nadaljeval 18. decembra.