Pri pouku nehote izdal, da starši gojijo travo

Starša zgrožena zaradi policijskega vdora v zasebnost, čeprav sta posadila 118 sadik konoplje.

Objavljeno
01. marec 2015 19.43
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana – V nekaterih medijih so te dni nastopili »zgroženi« starši otroka, ki jim je ravnatelj osnovne šole Prule Dušan Merc na dom nakopal policijo. Učenec je pri pouku povedal, da starši v kleti pod lučjo gojijo zelenjavo, ravnatelju pa se je to zdelo sumljivo in je poklical policiste, ki naj bi tam našli le feferone in paradižnike. A po naših podatkih je resnica drugačna, saj so policisti zasegli 118 sadik in tudi 50 gramov vršičkov – konoplje, ne zelenjave.

Več medijev je te dni poročalo o »vdoru v zasebnost družine iz Ljubljane, pri katerih so policisti opravili hišno preiskavo«. Prvi so o tem poročali na spletnem portalu Za-misli, in sicer naj bi učenec sedmega razreda osnovne šole Prule med pogovorom o kmetijstvu povedal, da se s tem ukvarjajo tudi njegovi starši – doma, v kleti, pod lučjo, gojijo zelenjavo.

Razrednik je to povedal ravnatelju Dušanu Mercu, ta pa je poklical policijo. Kot je povedal za medije, se mu je izjava zdela precej nenavadna, zato je menil, da je to dolžan storiti. »V primeru, ko ugotovimo, da starši nad otrokom izvajajo nasilje, moramo izpolniti obrazec in ga poslati na Center za socialno delo. V tem primeru sem poklical policijo in jim povedal, da je eden od učencev dejal, da njegovi starši v kleti pod lučmi gojijo zelenjavo,« je Merc povedal za časnik Svet24.

Policistom se je očitno v glavah prižgala enaka svetilka kot ravnatelju, saj so pri družini opravili hišno preiskavo. Nad postopanjem šole in policije so bili starši zgroženi. »Vdor v zasebnost« naj bi trajal deset ur, policisti pa so v kleti našli le vrtiček, kjer so rasli feferoni in paradižnik, je povedal oče. Zaradi dogodka je tudi odšel v šolo, kjer je izrazil svoje nestrinjanje. Merca je menda obtožil, da je del policijske države, končalo pa se je tako, da je sina prepisal na drugo šolo. Kot je pojasnil oče, zelenjavo v kleti gojijo, ker je sin alergičen na zelenjavo iz trgovin.

Na portalu Za-misli so ravnatelja Merca obtožili, da je dal lažno prijavo in ogrozil otrokovo nedotakljivost, vprašali pa so se tudi, zakaj se ni s starši najprej pogovoril.

V kleti pa laboratorij s profesionalno opremo

A, kot smo izvedeli, je imel sumničavi Merc očitno kar prav, saj so kljub drugačnim izjavam staršev, ki so sebe in svojega sina izpostavili pred kamero, policisti v kleti našli precej več kot le nekaj feferonov in paradižnikov – pa tudi precej več kot le nekaj nedolžnih bilk.

»Policisti policijske postaje Ljubljana Moste so 14. januarja na podlagi odredbe sodišča pri 41-letnemu moškemu na območju Ljubljane opravili hišno preiskavo zaradi suma kaznivega dejanja s področja neupravičenega prometa s prepovedanimi drogami. Pri hišni preiskavi je bilo zaseženih 118 sadik konoplje, visoke med deset in 20 centimetrov, približno 50 gramov rastlinskih vršičkov konoplje in odkrit prirejen prostor za vzgojo in gojenje konoplje. Zasegli so tudi razna gnojila, ventilatorje, namakalne sisteme, prezračevalne cevi, pretvornike za elektriko in podobno. Osumljenega so ovadili,« je 15. januarja sporočila tiskovna predstavnica policijske uprave Ljubljana Nataša Pučko. Po naših informacijah se je zaseg nanašal prav na ta primer. Na policijski upravi Ljubljana zaradi varovanja osebnih podatkov tega sicer niso hoteli potrditi, a tudi za druge medije so že pred tem potrdili, da so med preiskavo res našli »prepovedane rastline«. Poleg trave so zasegli še 376 različnih vrst prepovedanih petard.

Oče učenca je sicer za medije med drugim povedal še, da se družina res ukvarja tudi s konopljo, a da gre za industrijsko konopljo. A kot so nam te dni pojasnili na policijski upravi Ljubljana, je tudi nadaljnja analiza v vseh januarskih zasegih in tudi v tem primeru potrdila, da zasežene rastline vsebujejo snovi, ki so značilne za prepovedano konopljo (torej THC).

Kazniva dejanja so dolžni prijavljati

Če bi se ravnatelj, namesto da je poklical policijo, s starši le pogovoril, bi najbrž tako omogočil, da prikrijeta kaznivo dejanje. A bolj pomembno je, da je bil kot ravnatelj dolžan prijaviti sum kaznivega dejanja. Čeprav med šolami in policijo ni posebnega dogovora, po katerem bi učitelj oziroma ravnatelj moral prijaviti sum kaznivega dejanja, pa to predpisuje zakonodaja, nam je pojasnil tiskovni predstavnik policije Drago Menegalija. Zakon o kazenskem postopku namreč pravi, da so državni organi in organizacije z javnimi pooblastili kazniva dejanja dolžni prijaviti.