Balkanski bojevnik: Priča Martinčić iz zapora trdi, da ima dokaze o krivdi obdolžencev

Ljubljansko tožilstvo predlaga, da pričo, ki jo je sodnica ovadila zaradi očitkov o korupciji, preganja drugo tožilstvo.

Objavljeno
15. november 2016 11.28
Iva Ropac
Iva Ropac

Ljubljana – Ljubljanska okrožna sodnica Andreja Sedej Grčar, ki vodi ponovno sojenje v primeru Balkanski bojevnik, je pred mesecem dni na tožilstvu sprožila postopek zoper pričo Anastazija Martinčića, ki jo je med zaslišanjem obtožil podkupljenosti. Tožilstvo, kot izhaja iz njihovega odgovora, o ovadbi še ni odločilo.

»Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani je generalnemu državnemu tožilcu podalo predlog za določitev drugega krajevno pristojnega državnega tožilstva, ker vsi državni tožilci na tožilstvu v Ljubljani oškodovanko dobro poznamo in je zaradi videza nepristranskosti pri odločanju o kazenski ovadbi po našem mnenju potrebno določiti drugo krajevno pristojno državno tožilstvo. Odločitve generalnega državnega tožilca še ne beležimo,« pojasnjuje vodja ljubljanskega tožilstva Tamara Gregorčič. »Z odločitvijo generalnega državnega tožilca vas bomo seznanili takoj, ko bo odločitev sprejeta, in ko bodo z njo seznanjena ustrezna državna tožilstva,« pa odgovarjajo na vrhovnem državnem tožilstvu.

Klic iz zapora

Sodnica je sprožila postopek zoper Anastazija Martinčića, ker ji je med zaslišanjem po videokonferenci 5. oktobra očital, da je prejela 20 milijonov evrov, da bi obtožene v primeru Balkanski bojevnik oprostila. Sedej Grčarjeva mu očita kaznivo dejanje žaljive obdolžitve. »Poklican sem bil kot priča na slovenskem sodišču, kjer sem hotel povedati čisto resnico. Ta je zelo kruta, saj gre za najhujše zločine in najhujšo organizacijo na svetu, zato rabim zaščito pred sodnim pregonom,« pravi Martinčić, ki nas je poklical iz urugvajskega zapora Libertad, kjer prestaja 13 let in pol zapora zaradi vpletenosti v nezakonite posle s kokainom.

Na Martinčićevi jahti Maui, zasidarni v bližini Montevidea, so namreč oktobra 2009 odkrili 2171 kilogramov kokaina. Tovor je pred tem dvakrat neuspešno skušal pretvoriti na čezoceanko Pirgos, ki naj bi ga odpeljala do Južnoafriške republike, nato pa bi ga z ladjo dostavili v Evropo, a jim je načrte prekrižala policija.

Poleg Martinčića naj bi bili del širše mednarodne združbe tudi Slovenci s prvoobtoženim Draganom Tošićem na čelu. Skupaj s srbskimi in črnogorskimi državljani, tudi s tako imenovanim balkanskim kraljem kokaina Darkom Šarićem (zaradi obtožb tihotapljenja 5,7 tone kokaina iz Latinske Amerike v Evropo v Beogradu trenutno poteka ponovljeno sojenje) so domnevno delovali v hierarhično organizirani hudodelski združbi.

»Na leopardu ena pika več ali manj ne pomeni nič«

Na pripombo, da gre za hude očitke na sodničin račun, je Martinčić vztrajal pri svojih trditvah, podatek, da je sodnica zaradi očitkov o domnevni podkupnini zoper njega sprožila postopek, pa ga ne prav nič ne skrbi. »To je navadna kazen in jo bom plačal, če je treba plačat. Za to se ne gre v zapor. Na leopardu ena pika več ali manj ne pomeni nič. Obtožujejo me za dosti hujša dejanja. Toliko zla sem naredil, da me te stvari, kjer moram plačati 100.000, 200.000 evrov ali milijon, ne ganejo«.

Sodišče si z zaslišanjem Martinčića v začetku oktobra sicer ni kaj dosti pomagalo, saj je vztrajal, da bi mu morala sodnica dodeliti status zaščitene priče, češ da ima na račun obdolžencev v zadevi Balkanski bojevnik povedati veliko. »Sedem let sem bil tiho in nisem hotel nikogar obremeniti,« sedaj pa pravi, ima dosti vsega in hoče povedati vse, nam je povedal v telefonskem pogovoru. »Je pa tudi vmes tudi denarni dolg in zato sem jezen. Osmešili so me.« Na vprašanje, kdo, odgovarja, da so mu 65 milijonov evrov dolžni obdolženci. »Vem celotno stvar - ker sem toliko visoko, da sem vpleten do grla v vse.«

Pravi, da bo povedal čisto vse, vendar to pomeni, »da moram priznati tudi, kaj sem jaz naredil v 25-tih letih. Zato želim, da se mi podpiše en splošni dokument, da me ne bodo sodno preganjali.« Po njegovih besedah so kazniva dejanja, o katerih naj bi govoril, menda tesno povezana z nekaterimi drugimi kaznivimi dejanji, zaradi česar se boji, da bo po prihodu v Slovenijo deležen pregona. 

Od Udbe do Escobarja

»Ti ljudje so krivi,« po njegovih besedah naj bi pričal o organizaciji, ki se je ukvarjala tudi z nakupom orožja oziroma menjavo orožja za drogo in terorizmom. Tudi v telefonskem pogovoru omenja posle z mamili in orožjem, terorizem, pranje denarja, celo umor Miša Vujičića septembra 2003 v aperitiv baru ljubljanskega hotela. V zgodbo, ki resnici na ljubo zveni neverjetno, je vpletel še Udbo, katere agent naj bi bil še kot mladoletnik, in posle, ki jih je v imenu Udbe sklepal s Pablom Escobarjem, Sadama Huseina, Darka Šarića, vojne zločine na Kosovu, haaško sodišče, ...

O svojem položaju v zaporu, kjer opravlja delo »redarja« in ima prost dostop do telefona in vsakodnevne izhode, pravi, da ima »pač tak status v podzemlju, da je najhujši bandit na svetu« in čeprav sem zaprt v najhujšem zaporu na svetu, imam vse. Pač za denar. Živim normalno življenje.« V zaporu ima varnostnika, »enega Srba, morilca«, Facebook profil pa mu ureja njegov »delavec«.

Sojenje teče

Sicer pa v ponovljenem sojenju Tošiću in soobtoženim trenutno prebirajo odredbe srbskih varnostnih organov o prisluškovanju nekaterim srbskim državljanom. Ker zagovornik prvoobdolženega Dragana Tošića Luka Zajc odhaja na drugo delovno mesto (kot novi generalni sekretar Uefe) bo obrambo obdolženega v ponedeljek prevzel odvetnik Janez Koščak iz iste odvetniške pisarne, ki pa za pripravo spisa s približno 27.000 stranmi potrebuje čas. Zato je sodnica preklicala štiri prej predvidene naroke glavnih obravnav in so se stranke nekaj časa videvale v sodni dvorani le ob ponedeljkih.

Od prihodnjega tedna bodo obravnave potekale po vnaprej določenih narokih.