Napad na partnerstvo 
med zdravniki in pacienti

Edina svetla točka ponedeljkovega obračuna je stabilno zdravstveno stanje ustreljenega 46-letnega policista.

Objavljeno
23. avgust 2016 19.58
Mitja Felc, Boris Šuligoj
Mitja Felc, Boris Šuligoj

Koper, Izola, Ljubljana – Na Policijski upravi Koper še potekajo intenzivne preiskave tragičnega napada na zdravnika in dva policista. Danes smo lahko izvedeli, da se je 70-letni Darko Gregorič zdravil pri pokojnem urologu Luisu Guillermu Martinezu Bustamantu in da je ranjeni policist zunaj smrtne nevarnosti.

Domačini v Sv. Antonu so storilca poznali kot čudaka. Priče so novinarjem zatrdile, da je imel seznam ljudi, ki se jim bo maščeval, a mu niso verjeli. Policija še preiskuje, od kod je imel pištolo in naboje. V izolski bolnišnici se spominjajo, da je pred približno 15 leti, ko je bil zaradi ropa pošte še v zaporu pri njih na pregledu, fizično napadel paznika, zato je veljal za človeka z nepričakovanimi odzivi.

Zdravniki izolske bolnišnice so pretreseni, ne le, ker so, kot je rekel predstojnik izolske kirurgije dr. Mladen Gasparini, izgubili izvrstnega kolega. »Postaviti se moramo po robu prepadu med zdravniki, zdravstvenimi institucijami in pacienti. Zaradi te bariere zdravniki plačujemo z življenjem, toda posledice bodo čutili tudi pacienti, saj je Obala ostala brez več kot polovice uroloških kapacitet. Naši kirurgi so zdaj v krču, ki ne obeta kakovostnih storitev, zdravstveni delavci se postavijo v defenzivo, saj ne vedo, kaj jih čaka v ambulantah. Ponovno moramo vzpostaviti partnerstvo med zdravniki, medicinsko stroko in pacienti. Ljudje bi morali razumeti, da jim nihče namerno ne povzroča škode, da ni zdravstveno osebje krivo za daljše čakalne vrste, da se dogajajo izgube izvidov ... Če bomo dovolili stopnjevanje agresivnosti do zdravstvenega osebja, ki smo mu priče, bo to vodilo le do tega, kar se je zgodilo tokrat: da imajo bolniki iz slovenske Istre precej manjše možnosti, da bi dobili urologa,« je dejal Gasparini.

Foto: Boris Šuligoj/Delo

Pokojni zdravnik je tistega dne pregledal 60 pacientov, vzel si je tudi čas, da je svojemu morilcu pojasnjeval, kako je z njegovo boleznijo. »Ogledali smo si dokumentacijo in postopek zdravljenja pokojnega storilca ter videli, da je bilo vodeno zelo strokovno,« je še dejal Gasparini.

»Pričakovati je več takšnih tveganih situacij«

Po novici, da je po ponedeljkovem morilskem strelskem pohodu 70-letnika v bolnišnici zaradi hudih ran umrl še zdravnik, je prišla spodbudnejša vest vsaj iz policijskih vrst. Sporočili so, da je ranjeni policist uspešno prestal operacijo in njegovo življenje ni več ogroženo.

Kriminalistična preiskava nerazumnega streljanja 70-letnega Darka Gregoriča v izolski bolnišnici in pred njo še poteka, so pa zdaj razkrili, da je storilec orožje posedoval nezakonito. Čeprav se je sprva govorilo, da je bil v rezervni sestavi policije in vešč ravnanja z orožjem, ni tako. Po razpoložljivih uradnih evidencah policije je bil res v rezervnem sestavu takratne milice, in sicer do leta 1981, zato na podlagi tega ni imel dovoljenja za orožje. Pa tudi sicer bi to izgubil, saj je bil v preteklosti zaradi oboroženega ropa že obravnavan, obsojen in je kazen tudi odslužil. Zato je bil z vidika prava rehabilitiran. Tudi sicer so s koprske policijske uprave sporočili, da tragičnega dogodka policija nikakor ni mogla preprečiti, so se pa odzvali takoj, usklajeno in strokovno.

Ob tragičnem streljanju se je odprlo tudi vprašanje varnosti državljanov. Čeprav Slovenija statistično in tudi v očeh mnogih tujcev velja za eno najvarnejših držav na svetu, policija opozarja, da svet, v katerem živimo, povečuje verjetnost tovrstnih incidentov. Ne more pa policija prevzeti vsega bremena varovanja v javnih in večjih zasebnih institucijah na svoja ramena.

Policija ni vsemogoča, ponudi pa lahko pomoč

Vesna Drole z generalne policijske uprave pravi, da so naloge policije v zvezi z varovanjem življenja, osebne varnosti in premoženja jasne in zapisane v zakonu. Glede varovanja bolnišnic in drugih zdravstvenih ustanov pravi, da sta način in organizacija varovanja v domeni vodstva bolnišnic, in ne neposredna naloga policije. »Na njih je, da v skladu s tveganji in finančnimi sredstvi skupaj z zasebno varnostno službo poskrbijo za varnost zaposlenih in pacientov,« je pojasnila in nadaljevala: »Na policiji smo se ob klicu vedno odzvali in se tudi bomo, v okviru preventivnih dejavnosti pa smo na voljo na vseh ravneh in v okoljih za svetovanje. V času, v katerem živimo, je pričakovati več takšnih tveganih situacij. Ministrstvu za zdravje smo ponudili pomoč pri svetovanju. Policija se vedno odzove klicu na intervencijo. Takšnih dogodkov pa ni malo, predvsem so pogosti verbalne grožnje in napadi na osebje na ljubljanski urgenci.«

Foto: Boris Šuligoj/Delo

Po besedah Droletove enako velja za druge objekte, kjer je pričakovati kakšne incidente, to so, denimo, nakupovalna središča, šole in podobno, kjer policija po potrebi tudi poveča svojo navzočnost.

»Nikoli nismo pričakovali, da bi lahko prišlo do tako hudega ekscesa«, je incident opisal direktor izolske bolnišnice Radivoj Nardin, ki je opozoril, da so v bolnišnici več let ponovno vzpostavljali urološki oddelek in prišli celo do novih naprav, zdaj pa se je veliko njihovih načrtov zaustavilo. »Naredili bomo vse, da bomo tudi s pomočjo ministrstva še naprej primerno pomagali številnim bolnikom.«Nardin je pojasnil, da je dogodek nadvse pretresel vse zaposlene in da zato prvega dne niso vedeli, kako o tem natančneje poročati javnosti. Strokovni direktor Felice Žiža je dejal, da so slovenski urologi že ponudili pomoč izolski bolnišnici in da imajo v ameriških bolnišnicah ravno zaradi številnih kočljivih situacij veliko strožje varnostne ukrepe, kot jih imamo pri nas.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je prišla v izolsko bolnišnico in sporočila, da se bo s predstavniki zdravstvenih zavodov pogovorila o ukrepih, ki bi pomagali zmanjševati oziroma odpraviti takšne dogodke. Med ukrepi je omenila izboljšanje stikov in komunikacije s policijo, ko pride do groženj, konfliktov in agresivnosti, obljubila je premislek, ali ne bi vsaj v urgencah vzpostavili strožje varnostne ukrepe. S predstavniki izolske bolnišnice se je dogovarjala o nujnem reševanju storitev na področju urologije, več pozornosti naj bi z novimi ukrepi ministrstva posvetili standardom, normativom in čakalnim dobam. Obljubila je tudi splošni ukrep, ki naj bi uredil pomoč otrokom žrtvam javnih uslužbencev, kot sta bila zdravnik in policist. To pomeni, da bi imeli olajšave pri šolanju, brezplačnemu varstvu, pri zaposlitvah in tudi določeno denarno pomoč.

Z zdravniki izolske bolnišnice se je danes sestal tudi predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina, ki je dejal, da že leta opozarjajo na razmere v zdravstvu, na vse slabšo dostopnost: »Hkrati se čudimo neodgovornosti nosilcev zdravstvene politike, da že dolga leta prav ničesar ne spremenijo v slovenskem zdrvstvu. Čakalne dobe so vse daljše, državljanom politiki obljubljajo vse mogoče pravice, zdravniki pa jim moramo sporočati slabe administrativne novice, namesto, da bi skrbeli le za naše strokovno delo. Že tako jim moramo sporočati slabe novice o boleznih in smrti. Tu imamo veliko zamero do zdravstvene politike, ki se tako mačehovsko obnaša do razmer v zdravstvu,« je kritičen Možina.

Predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin je sporočil: »Skoraj vsa leta od osamosvojitve dalje politiki državljanom obljubljajo pravice iz zdravstvenega zavarovanja, ki jih žal ni mogoče uresničiti. Nezadovoljstvo uporabnikov je posledično usmerjeno v zdravnike in druge zdravstvene delavce, ki dnevno prihajamo v stik s pacienti. Po drugi strani nekateri mediji v službi politike ali kapitala, prikazujejo zdravnike kot dvoživke, dobičkarje in ljudi, ki jim je misel na dobro bolnikov zadnja stvar.«

V črnino odet kolektiv

»Po včerajšnjem tragičnem dogodku policija žaluje zaradi veliko prezgodnje izgube požrtvovalnega sodelavca, policista s Postaje prometne policije Koper. Ranjeni policist je še na zdravljenju v ljubljanskem kliničnem centru, njegovo stanje je trenutno stabilno. Takoj po dogodku je bila vsem policistom, ki te dni preživljajo težke trenutke, zagotovljena psihološka pomoč. Danes so v sodelovanju z družino pokojnega stekle tudi priprave na pogrebno slovesnost. Kolikor je v moči policije kot institucije in vseh nas, zaposlenih v njej, bomo svojcem pomagali premostiti te hude in težke trenutke, saj se zavedamo, da ob tem nihče ne sme ostati sam. Sodelavci in prijatelji pokojnega policista smo oviti v brezmejno žalost,« so zapisali na Policijski upravi Koper.

Neuradno se je razširila tudi govorica, da bi lahko bil motiv za Gregoričev nerazumen bes predolga čakalna doba, ki naj bi za pregled prostate v izolski bolnišnici znašala več mesecev. Toda, kdor ima tovrstne izkušnje s slovenskim zdravstvenim sistemom, ve, da rakave bolnike (kar naj bi Darko Gregorič bil) tudi v tej (kot v vseh) bolnišnici sprejmejo takoj, ko je mogoče in zunaj običajnega vrstnega reda. Pokojni zdravnik pa je bil posebej znan po tem, da se je osebno nadpovprečno zavzel za paciente.

Več uradnega o prvih izsledkih preiskave bodo predstavili na današnji novinarski konferenci.