Priče iz NLB pojasnjevale pripravo kredita za Dimičevo

V nadaljevanju sojenja nekdanjim vodilnim v NLB, obtoženim zlorabe položaja, so zasliševali priče.

Objavljeno
10. marec 2016 14.36
sodišče
I. R., STA
I. R., STA
Ljubljana − Sojenje nekdanjim vodilnim v NLB − Drašku Veselinoviču, Mateju Naratu in Miranu Vičiču − se je na ljubljanskem okrožnem sodišču danes nadaljevalo z zaslišanjem prič, ki so sodelovale pri pripravi kredita za Simono Dimic in njenega očeta. Dimičeva, vabljena kot priča, se je sicer opravičila za izostanek, prav tako na sodišče ni bilo njenega očeta.

Nekdanja vodja kabineta takratnega predsednika vlade Boruta Pahorja je s partnerjem Romanom Horvatom leta 2009 za pol milijona evrov kupila hišo, za njen nakup in obnovo pa sta Dimičeva in njen oče Viktor Dimic pri NLB najela kredit, vsak po 335.000 evrov.

Tožilec Luka Moljk je prepričan, da so nekdanji prvi mož ter nekdanja člana uprave banke sodelovali pri zlorabi položaja, da bi Dimičevi in njenemu očetu pridobili za 335.000 evrov premoženjske koristi v obliki nižjih obresti.

Sodišče je danes vabilo deset prič. Dimičeva zaradi neodložljivih službenih obveznosti ni prišla, prav tako kot priča ni prišel njen oče, Viktor Dimic, ki pa svojega izostanka ni opravičil. Obramba in tožilec so se strinjali, da njuno zaslišanje niti ne bo potrebno, saj bodo namesto tega prebrali njuno zaslišanje iz preiskave.

Veselinovičevo sporočilo

Prvi je pričal Igor Žvokelj iz NLB, ki se je ukvarjal s kreditom, v preiskavi pa je imel status obdolženca. Zagotovil je, da je bil postopek izpeljan po vseh procedurah, začel pa se je z Veselinovičevim sporočilom, naj sprejme Horvata.

»Nič neobičajnega ni bilo, da je predsednik uprave na takšen način pripeljal stranke v banko. Menil sem, da imam opravka z visokobonitetno stranko, zadevo pa je treba rešiti v obojestransko korist. O samem kreditu pa se pri pripravi gradiva z upravo nisem pogovarjal,« je dejal Žvokelj.

Predložili so mu tudi kreditni dosje, v katerem je zapisano, da Dimičeva ni kreditno sposobna. Žvokelj je dejal, da je Dimičeva tudi oddajala dve stanovanji, zato so kasneje ocenili, da je kreditno sposobna.

Sledilo je pričanje Anice Jamnik, ki ji je Žvokelj naročil, naj preveri, kakšne so možnosti za pridobitev kredita. Ugotovili so, da Horvat ne more dobiti posojila, nato pa so preverili še možnosti, da bi kredit prejela Dimičeva in njen oče.

Pripravo predloga je prepustila svetovalki na NLB Damijani Šubelj, ki je na sodišču danes pojasnila postopek priprave predloga. »Po tistem, ko smo pregledali vrednost nepremičnine, formalno kreditno sposobnost, smo vedeli, da bo kredit morala odobriti uprava,« je dejala.

Pri pripravi bonitetne ocene so dobili tudi poziv, naj se delo čim prej opravi, je pojasnila bonitetna analitičarka v NLB Nataša Vrhovnik. Kredit je bil namreč že odobren, čeprav se kreditna sposobnost ponavadi obravnava še pred odobritvijo.

Pričalo je še več analitikov iz NLB, ki so pojasnjevali, kakšni so postopki podeljevanja bonitetnih ocen strankam.