Priče na sojenju Radanu potrdile slabe odnose na oddelku

Zdravnik, ki je obtožen šestih umorov svojih bolnikov, je hotel opozoriti na slabo komunikacijo med zaposlenimi.

Objavljeno
26. september 2016 16.00
SODIŠČE - Ivan Radan
Š. P., STA
Š. P., STA

Ljubljana − Priče so na današnjem naroku sojenja zdravniku Ivanu Radanu, ki je med drugim obtožen šestih umorov svojih bolnikov, opisale razmere na oddelku, kjer je Radan delal. Odnosi na oddelku so bili slabi, nekateri zaposleni pa Radana niso dobro sprejeli. Tako so opisovali tako zdravstveni delavci kot ena bolnica, ki se je zdravila na oddelku.

Radan namreč trdi, da bolniku decembra 2014 ni vbrizgal kalija, pač pa ga je le nastavil in je tekel mimo. Sodelavcem je sicer razlagal, da je kalij bolniku dal, to pa da je storil iz provokacije, ker je hotel opozoriti na slabo komunikacijo med zaposlenimi na oddelku in na nesprejemljive razmere, v katerih so bolniki umirali.

Več zaposlenih na kliničnem oddelku za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo, kjer je Radan delal, je danes potrdilo, da so bili odnosi med zaposlenimi slabi. Pri tem pa so tudi poudarili, da je bil Radan odličen zdravnik, kateremu bi zaupali svoje zdravje.

Zdravstveni tehnik, ki je delal na tem oddelku, je dejal, da so nekateri kolegi Radana slabše sprejeli, ker »tisti, ki več dela, je lahko trn v peti tistim, ki manj delajo«. Med drugim so se slabi odnosi po njegovih navedbah kazali v tem, da so zdravniki večkrat spremenili terapijo bolnika, ki jo je določil Radan, pri čemer so svojo odločitev pospremili z nekolegialnimi in neprofesionalnimi komentarji.

Slabe odnose in pomanjkanje komunikacije je potrdil tudi nevrolog Marjan Zaletel, ki trdi, da je bil žrtev mobinga in podtikanja. Zato je tudi kazensko ovadil zdravnika Zvezdana Pirtoška in direktorja nevrološke klinike Davida B. Voduška.

Da odnosi niso bili zgledni, je opazila tudi Jasmina Balon, ki jo je Radan zdravil na oddelku. Opazila je, da so zaposleni včasih zavpili drug na drugega in zavijali z očmi. Za Radana je imela le dobre besede, saj da ji je razložil stvari tako, da je razumela, kaj se z njo dogaja. Drugi zdravniki si zanjo niso vzeli toliko časa.

Danes je pričal tudi sodnik Sebastijan Potepan, ki Radana pozna od srednje šole naprej, v času študija pa sta bila sostanovalca. Dejal je, da ga je Radan nekaj dni prej, preden je afera s kalijem prišla v medije, poklical po telefonu in mu dejal, da je na oddelku izvedel provokacijo in bolniku nastavil kalij. Sodelavcem je rekel, da je kalij tekel, ni ga pa nihče vprašal, ali je kalij tekel v bolnika.

Svojo potezo je Radan v pogovoru s Potepanom primerjal z učenjem pilotov, kako reagirati v kriznih trenutkih. Tako je tudi od svojih sodelavcev pričakoval reakcijo ob takšni informaciji, ki jo je podajal. S to provokacijo je tako testiral odziv sodelavcev, saj so bili na oddelku zelo slabi odnosi, je dejal Potepan.

Adela Šteher pa je opisala Radanovo zdravstveno stanje, ko se je v priporu samopoškodoval. Pri zdravljenju so mu morali dati tudi protibolečinska zdravila, pri čemer je Šteherjeva dejala, da pri Radanu niso zaznali tolerance za ta zdravila, ki se sicer razvije pri odvisnikih.

Šteherjeva pozna Radana že od prej, z njim je velikokrat sodelovala v času, ko je še delal na enoti za kardiološko intenzivno terapijo. »Če bi bila sama v intenzivni, bi si želela, da bi imela takega zdravnika, kot je on,« je dejala.