Priče o Fakijevi vpletenosti

Pričanje policistov za junaka resničnostnega šova precej obremenilno, »taščino« pa ne preveč razbremenilno.

Objavljeno
09. april 2017 21.10
f obravnava zoper obd.Čaušević Fahrudin sodišče Ljubljana 21.02.2017 foto:Igor Mali
Aleksander Brudar
Aleksander Brudar
Ljubljana – Glavna zvezda resničnostnega šova Kmetija: Nov začetek Fahrudin Čaušević - Faki je v nadaljevanju sojenja zaradi storitve poskusa kaznivega dejanja velike tatvine v sostorilstvu moral prisluhniti policistoma, ki sta ga obravnavala 9. novembra lani, potem ko naj bi skupaj z neznanim storilcem okoli 20.15 vlomil v blok na Cesti Dolomitskega odreda 6 v Ljubljani in nato v stanovanje v najvišjem nadstropju.

Med drugim sta se priči razgovorili o solzivcu, ki naj bi ga med odhodom iz bloka, ko je storilca želel ustaviti eden od stanovalcev, uporabil prav Faki. »Dražeče je bilo za nos,« je opisala policistka Monika L. in nadaljevala, da je vse skupaj spominjalo na sprej, ki ga uporabljajo na treningih. Vonj po solzivcu, ki je prihajal iz oblačil obtoženega, je prepoznal tudi policist. Isti vonj je bil še intenzivnejši, ko so prispeli na policijsko postajo, saj so tam zaprti prostori.

Nervozen in zadihan

Spominjal se je še, da je bil Faki ob prijetju videti »zmeden, da ni vedel, kaj tam počne. Imel je rdečico na obrazu. Bil je nervozen, zadihan, kar bi kazalo, kot da bi moral teči.« Povedal je še, da je policistom izročil radijsko zvezo, vrtne rokavice, črno podkapo z izrezom za oči in svetilko. Fakijevo jakno je sicer podrobneje pregledal strokovnjak iz Nacionalnega forenzičnega laboratorija, a na njej ni našel dražečih spojin, značilnih za solzivec.

Na vprašanje Čauševićevega zagovornika Andreja Barage, če bi človek na jakni imel dražečo spojino, ali bi se mu to kaj poznalo na obrazu, in sicer, ali bi se ob tem drugi solzili, mu je odgovoril: »Po zdravi kmečki pameti bi se tudi njemu.« Dodal je, da je učinek solzivca bolj to, da se solziš in da imaš pekoče bolečine, manj pa, da si rdeč v obraz. Zatem so si ogledali še posnetek nadzorne videokamere izpred vhoda v blok, na katerem se vidi, kako eden od storilcev uporabi sprej. Priča je menila, da so v takšni velikosti, kot izhaja s posnetka, tudi solzivci za obrambo proti medvedom. Potrdil je, da so takšni precej bolj dražeči od običajnih. Kupi pa se jih brez težav na spletu oziroma »so prosto dosegljivi«.

Zaželel si je pohančke

Pred ljubljansko okrožno sodnico Ireno Škulj Gradišar je pred tem stopila tudi Brigita K., mati obtoženčeve zunajzakonske partnerice Maruše. »Ob treh popoldne me je Faki klical in rekel, ali se z Marušo lahko oglasita. Rekla sem mu, da me takrat ni doma in da bom vesela, če bi prišla proti večeru,« se je tistega dne spominjala Brigita in nadaljevala: »Vprašal me je, ali bi lahko pohančke naredila. Seveda, kar pridi, sem mu rekla.« Faki je nato k njej prišel okoli sedmih zvečer, a brez Maruše, saj sta se, kot je nadaljevala priča, skregala na poti.

»Bil je slabe volje in malo sem ga tolažila, saj ima Maruša svoj prav in ne odstopa,« je nadaljevala priča in dodala, da sta se pogovarjala o kmetiji, ker je po televiziji ravno takrat potekala oddaja. Pogovor sta nadaljevala o tem, kdaj ji bo do konca pobelil stanovanje, Faki pa je nato šel v klet pogledat, ali ima dovolj barve. »Kakšno uro je bil nato pri meni,« se je spominjala in dodala, da je Faki odšel malo pred osmo uro zvečer.

Na vprašanje tožilke Liljane Tomič, ali sta se takrat popoldne pogovarjala, da bo zvečer delal pri njej, je priča odgovorila, da je do nje prišel »čisto prijateljsko«. Čaušević je namreč v zagovoru na prejšnji obravnavi povedal, da je tistega večera pri tašči renoviral stanovanje. Kakšno obuvalo je takrat nosil, se ni natančno spominjala. Glede podplatov je omenjala, da so bili ti svetli oziroma modri. »Ne spomnim se čevljev. Nisem bila toliko pozorna,« je dodala. Faki je namreč v zagovoru zatrdil, da takrat ni nosil čevljev z belimi podplati niti ni imel na sebi solzivca.

Sojenje se nadaljuje jutri.