Priče so videle dirkanje in vzporedno vožnjo

Obtožena Elbasan Destani in Ardit Ademi sta po besedah prič vozila vzporedno, čeprav oba to zanikata.

Objavljeno
06. september 2017 21.22
Aleksander Brudar
Aleksander Brudar
Ljubljana – Na sodni epilog tragične prometne nesreče v Viru pri Domžalah, ki se je zgodila 13. septembra 2014, bo treba še malo počakati. Šele sredi novembra bo na ljubljanskem okrožnem sodišču svoje izvedensko mnenje v tej zadevi lahko predstavil izvedenec cestnoprometne stroke.

Tričlanski sodni senat, ki mu predseduje sodnica Deja Kozjek, je hotel pred tem zaslišati prav vse priče dogodka, v katerem je umrl 22-letni Jordan Latas.

Gre za nesrečo med Latasovo zeleno hondo in dvema voznikoma audija, 27-letnim kosovskim državljanom Elbasanom Destanijem in leto dni mlajšim Arditom Ademijem. Zadnja sta po prepričanju tožilstva tik pred tem, ko je Latas zapeljal s parkirišča nasproti trgovine Tuš na prednostno Papirniško cesto v Viru pri Domžalah, dirjala s 165 kilometri na uro in vozila vštric oziroma se prehitevala. Po nasprotnem pasu naj bi takrat vozil Destani, ki je tudi trčil v nesrečnega fanta. Na sodišču se morata zagovarjati za kaznivo dejanje nevarne vožnje; ves čas trdita, da nista dirkala in da sta vozila po svojem pasu.

Zagledal dva audija, nato je nekajkrat počilo

Priče, ki so tokrat stopile pred sodnico, so zatrdile, da sta obtožena pred nesrečo vozila vzporedno. »Sedel sem na balkonu in kadil cigareto, ko sem slišal šumenje gum. Slišat je bilo, da gre za hitro vožnjo,« je povedal Igor G., ki je videl, kako sta se mimo njegove hiše peljala dva črna audija, čez štiri ali pet sekund pa je zaslišal nekaj pokov.

Spominjal se je, da sta vozila »skoraj vzporedno«, saj je bil en avto »malenkost pred drugim vozilom«, voziti pa sta morala več od dovoljenih 50 kilometrov na uro, »mogoče 70, 80 kilometrov na uro«. Ali bi lahko vozila tudi 150 kilometrov na uro, pa ni znal oceniti. Iz balkona trčenja ni mogel videti. Sabina L. pa se je spominjala, kako jo je pred nesrečo najprej prehitel en audi, nato še drugi, ki je nadaljnjih 300 metrov oziroma vse do trka vozil vzporedno s prvim audijem.

»Honda je zavijala iz parkirišča. Hotela je zaviti levo,« je zatrdila. Da sta audija vozila vzporedno, se je spominjala tudi Anja S., ki je takrat na avtobusni postaji pred omenjeno trgovino čakala na Latasa.

»Pozornost mi je pritegnil zvok hitre vožnje in pogledala sem proti voziloma,« je povedala in dodala, da sta »dirkala drug zraven drugega«. Latasa, ki se je takrat vključeval na cesto, ni opazila. »Vsi pravijo, da je zapeljal s parkirišča. Jaz upam, da ne, saj bi ga videla in šla do njega ter tako preprečila nesrečo,« je povedala v preiskavi. Povedala je še, da ji je moški, ki ga kličejo Miško, po nesreči rekel, da je slišal, kako sta se obtožena že v lokalu malo pred nesrečo dogovarjala za to, da bosta med seboj tekmovala, in da je eden izmed njiju po trčenju dejal: »Hvala bogu, da imam vsaj kasko.«

Oba voznika naj bi bila takrat zelo hladna in naj bi se »zajebavala s prijatelji«. Za nekakšno zmedo je na sojenju oziroma na prejšnji obravnavi poskrbel Anton B., ki je v času nesreče sedel v avtomobilu na avtobusni postaji in čakal na ženo, ki je bila v trgovini. Na lastne oči je videl nesrečo in prepričan je, da je Latas na cesto zapeljal z druge strani in da so v času trčenja vsi vpleteni peljali v isto smer, in ne Latas v nasprotno, kot trdijo vse druge priče. Enako je trdil tudi po tem, ko so mu pokazali fotografije nesreče, kjer se lahko vidi, kako je hondin zadnji del minimalno poškodovan, njen sprednji levi del in ob boku je popolnoma uničen.

Ne priznata nevarne vožnje

Obtožena pa že od začetka trdita, da sta ves čas vozila po svojem pasu. Destani se je spominjal, kako se je tistega dne okoli poldneva odpravil v lokal ob nogometnem igrišču in tam po televiziji gledal nogometno tekmo. Ko je bilo tekme konec, se je odpravil iz lokala in videl Ademija, ki se je odpeljal. Nato je ves čas vozil za njim, potem pa je Ademija začelo zanašati levo in desno, videlo se je, da je zaviral. Pred seboj je nato nepričakovano zagledal Latasovo hondo, ki ga je ustavila. Ademi pa je dejal, da je po tem, ko se je s prijateljem odpeljal iz omenjenega lokala, med vožnjo po cesti pred seboj zagledal avtomobil, ki je počasi vozil, in ga prehitel. V vzvratnem ogledalu je videl, kako se mu približuje Destani, pred seboj pa je samo zagledal zeleno hondo, ki je speljevala na cesto. »On je le speljal. Spodkopavalo mu je kolesa, ker je močno pritisnil na gas. Ni dobro ocenil situacije,« je pojasnil obtoženi in dodal, da je avto nekako obvozil, nato pa je samo zaslišal pok na levi strani svojega avtomobila. Spominjal se je, da je tik pred nesrečo pogledal na števec in videl, da je vozil 80 kilometrov na uro.

»Ta avto me je prevaral, cesta je bila pregledna,« je povedal o audiju, ki ga je njegov oče kupil mesec pred nesrečo. Z besedo prevaral je hotel povedati, da ni imel občutka za hitrost. Ob tem pa je zanikal, da bi se z Destanijem prehitevala in da bi vozil 165 kilometrov na uro: »To ne more biti res, stoodstotno.«