Primer Nekrep: Zdravniku naprtili krivo pričanje

»Krivde ne priznam,« pravi zdravnik, obtožen krive izpovedbe na sojenju v zadevi Nekrep.

Objavljeno
21. marec 2013 18.11
Posodobljeno
21. marec 2013 20.00
Ljubljana, 24.03.2009, na zdravniski zbornici zopet rezpravljali o odgovornosti zdravnice zaradi smrti Bora Nekrepa. Foto: Marko Feist
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor – Tako je na predobravnavnem naroku rekel zdravnik Zvonko Borovšak, obtožen krive izpovedbe na sojenju Zlatki Kanič in Robertu Pogorevcu v zadevi Nekrep. Če bi priznal, bi tožilstvo zanj predlagalo petmesečno pogojno zaporno kazen s preizkusno dobo enega leta.

Zvonko Borovšak je bil v primeru Nekrep predsednik interne nadzorne komisije UKC Maribor. Kot ena izmed številnih prič na sodnem procesu proti pediatroma Zlatki Kanič in Robertu Pogorevcu je konec avgusta 2011 dejal, da napak pri zdravljenju Bora Nekrepa ni bilo, postopki ugotavljanja bolezni so bili pravilno izvedeni.

A tožilec Darko Simonič mu je takrat navrgel, da je v preiskavi povedal, da se o sindromu med nadzorom niso pogovarjali, na sojenju pa govori drugače. Borovšak mu je odvrnil, da je bil sindrom omenjen. Spomnimo: lečeča zdravnica Zlatka Kanič je bila prepričana, da je pokojni Bor Nekrep bolehal za redkim sindromom Reye, pozneje pa se je pokazalo, da je bolehal za hiperamoniemijo.

Prvič je Borovšak pred sodnika stopil konec novembra lani, a se takrat o krivdi ni izrekel, saj je njegov zagovornik, odvetnik Franci Šošterič, zahteval izločitev okrožne sodnice Vanje Verdel Kokol. Ta je namreč na prvi stopnji zaradi malomarnega zdravljenja obsodila Zlatko Kanič na deset mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let (višje sodišče je sodbo potrdilo in je pravnomočna; Pogorevc je oproščen), Šošterič pa meni, da je v tej sodbi glede pričanja Zvonka Borovšaka že zavzela stališče, ko je navedla, da je s svojo izpovedbo poskušal pomagati obtoženki.

Z zahtevo mu je uspelo in primer je prevzela okrožna sodnica Andreja Lukeš. Vendar povsem brez zapletov niti pri njej ni šlo. Odvetnik Šošterič je predlagal izločitev nekaterih dokazov in predlog med drugim utemeljil z razlago, da bi moral biti Borovšak razrešen dolžnosti varovanja poklicne tajnosti, vendar ni bil, niti ni prejel ustreznega pravnega pouka.

Sodnica je predobravnavni narok preložila na 25. april.