Je priskrbel pištolo, ki je služila za uboj?

Franc Novak še naprej zanika, da je morilcu prodal pištolo in mu svetoval, kako naj ubije 37-letnico.

Objavljeno
26. januar 2016 08.19
Marko Jakopec
Marko Jakopec
Ljubljana − »Vse sem že povedal, pri tem vztrajam, na vprašanja ne bom odgovarjal, in to je to,« je v svoj zagovor povedal Franc Novak, ki je na ponovljenem sojenju obtožen, da je Janezu Žnidarju priskrbel pištolo, s katero je ta maja 2014 ubil takrat 37-letno Marjeto Bervar.

Krvavi incident se je zgodil 23. maja 2014 v preddverju nekdanje zgradbe tovarne Induplati v Zgornjih Jaršah pri Domžalah, za posledicami strelnih ran pa je v mlaki krvi obležala Marjeta Bervar iz Šmarce. Morilec je mater treh otrok, takrat starih 8, 12 in 14 let, presenetil pred pragom družinskega podjetja Elform, ki se ukvarja s prodajo igrač, nato pa je za nekaj dni izginil.

Takoj po prijavi tragičnega dogodka je policija začela zelo obširno akcijo, da bi hitro izsledila nevarnega storilca. V bližnji in širši okolici kraja zločina je več deset pripadnikov posebne policijske enote pregledovalo gozdove, zapuščene objekte in druge težko dostopne kraje. Teren so pregledovali tudi s pomočjo helikopterja in storilca končno prijeli po štirih dneh iskanja v okolici Domžal. Izkazalo se je, da je moril zdaj 41-letni Bohinjec Janez Žnidar.

Preiskava je pokazala, da je vpleten še nekdo

Kriminalistična preiskava primera je razkrila, da si je z umorom Bervarjeve še nekdo umazal roke, in sicer 58-letni klatež Franc Novak. Ta je po navedbah tožilstva vedel, da ima Žnidar za bregom umor Bervarjeve, a mu je kljub temu za 15.000 evrov prodal pištolo znamke Beretta, kalibra 9 milimetrov, s sedmimi naboji in ga celo podučil, kako naj z njo rokuje.

Marca lani je okrožno sodišče v Ljubljani po končanem dokaznem postopku Janezu Žnidarju izreklo ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstvenem zavodu. Francu Novaku, ki je Žnidarju priskrbel orožje, pa je za pomoč pri uboju in za prepovedano trgovino z orožjem izreklo enotno kazen osem let in pet mesecev zapora.

Žrtev je dolga leta zalezoval in ji pisaril pisma, polna laži

Sodišče je v obrazložitev sodbe zapisalo, da je Žnidar dejanje storil v stanju neprištevnosti, zato je sodišče ugotavljalo le dejstvo, da je dejanje storil, ne pa tudi njegove krivde. Na podlagi mnenj izvedencev je ugotovilo, da Žnidar zaradi svojega duševnega stanja pač ni bil sposoben maščevanja, kot to velja za prištevne ljudi. V svojih dejanjih je le sledil tistemu, za kar je verjel, da zares obstaja. Prav tako je izvedenec za psihiatrijo Vanja F. Rejec nedvoumno ugotovil, da Žnidar pač ni sposoben obzirnosti do soljudi, kar pomeni, da niti brezobziren ne more biti.

Glede Franca Novaka pa je sodišče ugotovilo, da mu je krivda tako za prepovedano trgovino z orožjem kot glede pomoči pri uboju nedvoumno dokazana. Žnidar je zelo natančno opisal, da mu je Novak ne le prodal pištolo, s katero je kasneje ubil Bervarjevo, ampak ga je tudi natančno poučil, kako naj jo uporabi.

V postopku so žrtvini sorodniki in druge priče povedali, da je Žnidar Bervarjevo dolga leta zalezoval in njej, njenim staršem in sosedom pisal pisma, polna laži. Nazadnje ga je zaradi groženj tudi tožila in zahtevala prepoved približevanja, ki pa mu je niso mogli izdati, saj ga pristojni organi niso našli.

Sodba na višjem sodišču razveljavljena

Obtožnica Franca Novaka bremeni, da je februarja lani na območju Viča od Žnidarja vzel 15 tisočakov in mu obljubil, da mu bo priskrbel pištolo. Maja mu je nato tudi izročil pištolo in sedem nabojev, pri tem pa je natančno vedel, da je Žnidarjev namen le en, in sicer umoriti Marjeto Bervar, je bilo prepričano tožilstvo. Ne le to, Žnidarju, ki mu je izpovedal svojo življenjsko zgodbo in težave, ki ga pestijo, je celo svetoval, naj v svojo neuslišano ljubezen ustreli od štiri do šest nabojev, da bo ta zagotovo umrla. V tokratnem postopku je Žnidar nastopil kot priča in potrdil svojo prvotno izpoved.

Novakov zagovornik, odvetnik Matej Ban se je na obsodilno sodbo pritožil na višje sodišče, ki je odločitev prvostopenjskega sodišča zaradi kršitev pravice do učinkovite obrambe razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje.

Sojenje se bo nadaljevalo konec februarja, ko bo sodišče zaslišalo izvedenca za balistiko. Ta bo po odredbi senata s seboj prinesel tudi nekaj pištol različnih znamk. Žnidar je namreč kot priča zatrdil, da se spomni s kakšno pištolo je streljal in bi jo skoraj zagotovo prepoznal.

Po včerajšnji obravnavi sta pravosodna policista Novaka pospremila nazaj v pripor, kjer je že od predlanskega junija.