Privedbe osumljencev kriminalnih združb na sodišče

Med doslej pripeljanimi osumljenimi na kranjsko sodišče so petim odpravili pridržanje.

Objavljeno
12. maj 2012 11.59
Posodobljeno
12. maj 2012 12.02
Špela Ankele, Kranj, Ni. Č., Delo.si
Špela Ankele, Kranj, Ni. Č., Delo.si

Kranj - V zaslišanjih bodo odločili, ali bo za osumljene odrejeno sodno pridržanje, pripor ali pa bodo spuščeni na prostost. Pred preiskovalni sodnici v Kranju bo predvidoma stopila večina od okoli 30 prijetih v petkovi akciji. Zaslišanja osumljenih se bodo v Kranju nadaljevala še jutri.

22:10: Na koprskem sodišču so se zaslišanja že končalia. V Kranju in Ljubljani se še nadaljujejo. Do poznih večernih ur so na kranjsko sodišče pripeljali 13 osumljencev, od katerih so jih sedem policisti pospremili nazaj za zapahe, petim pa so odpravili pridržanje. Eden od osumljenih je še na zaslišanju, poroča STA.

21:00: Pred preiskovalno sodnico na kranjskem sodišču je stopilo 11 osumljencev - pet so jih po zaslišanjju izpustili, štiri so nazaj pospremili policisti, dva sta pred sodnico ravnokar. Zaslišanja preostalih bodo potekala do poznih ur. Pred sodiščem se še vedno zadržuje večjo število ljudi.

Policija zanika, da naj bi največje ribe med petkovo spektakularno akcijo ušle.

20:30: Zazdaj so na kranjsem sodišču zaslišali osem ljudi. Pet so jih spustili na prostost. Pred sodiščem in v bližnjih lokalih se vse popoldne zbirajo sorodniki in znanci pridržanih.

18.20: Iz generalne policijske uprave v Ljubljani so nam poslali sporočilo, da so kriminalisti popoldan na kranjsko, ljubljansko in koprsko okrožno sodišče privedli vseh 30 osumljencev. »Prav tako smo v stalnem stiku s tujimi varnostnimi organi, tudi zaradi dejstva, ker je bilo v času zaključne akcije nekaj osumljenih oseb nedosegljivih v Sloveniji in jih še iščemo.«

18:15: V Kranju bodo po neuradnih podatkih skupno zaslišali 17 pridržanih. Med doslej pripeljanimi šestimi osumljenimi so trem odpravili pridržanje, poroča STA. Z zaslišanji so nekaj pred 18. uro začeli tudi v Ljubljani, kjer naj bi po neuradnih podatkih zaslišali 10 osumljenih.

Pred koprskega preiskovalnega sodnika so nekaj pred 17. uro pripeljali dva izmed osumljencev. Državni tožilec Slavko Ožbolt je povedal, da sta omenjena osumljena neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami.

17:00: Na sodišče so zazdaj pripeljali štiri osumljene. Menda bosta preiskovalni sodnici ravno v Kranju, kjer bodo zaslišanja predvidoma potekala do poznih ur. V Kranju sta na zaslišanjih prisotni vodja kranjskega okrožnega tožilstva Irena Kuzma in okrožna državna tožilka Nadja Gasser.

16:00: Na kranjskem sodišču so se začela zaslišanja osumljencev, ki so jim policisti v včerajšnji obsežni akciji odvzeli prostost. Pred preiskovalnimi sodniki sta trenutno dva osumljenca. Varovanje sodišča je nekoliko okrepljeno. Policija bo s privedbami osumljenih na zaslišanje pred preiskovalnega sodnika v Ljubljani in Kopru začela v kratkem.

12:02: Popoldne bodo preiskovalne sodnice kranjskega sodišča začele zasliševati osumljence. Pred preiskovalne sodnice bo predvidoma stopilo okoli 30 osumljencev.

Kot smo izvedeli, bodo v spremstvu policistov prvi osumljenci na kranjsko sodišče stopili ob 15. uri, privedbe pa bodo trajale do večera, ko bodo pred preiskovalne sodnice predvidoma pripeljali večje skupine osumljencev.

Poročali smo že, da je več kot 300 policistov včeraj zgodaj zjutraj po Sloveniji začelo opravljati več kot 60 hišnih preiskav. Največ dela so imeli na Gorenjskem, kjer so po dostopnih podatkih našli večino zaseženih drog in orožja.

Poročali smo že, da naj bi osumljenci, prijeti v najobsežnejši policijski akciji v zgodovini samostojne Slovenije, trgovali z orožjem in vsemi drogami, ki so na trgu najbolj prisotne: s kokainom, heroinom, amfetamini in hašišem.