Priznal neumnost, a ne poskusa umora

Sojenje Radovanu Stošiću: Mati oškodovane je pričala, da je bil Stošić nenasilen, a izjemno ljubosumen.

Objavljeno
07. december 2016 22.33
Aleš Andlovič
Aleš Andlovič
Maribor – »Nisem je nameraval umoriti. Zakaj tudi, ko pa mi je izpolnila življenjske želje in mi povila sina. To jutro sem naredil neumnost. To priznam, a ne morem priznati vsega, kar se mi očita v obtožnici,« je v svoj zagovor na Okrožnem sodišču v Mariboru razlagal 57-letni Radovan Stošić.

Stošić je obtožen za poskus umora svoje deset let mlajše nekdanje zunajzakonske partnerice Suzane Damiš. Dogodek, ki so ga policisti sprva obravnavali kot nasilje v družini, se je zgodil letošnjega avgusta v stanovanjski hiši na Pohorski cesti v Hočah. Obtoženi, ki je večino svojega časa delal kot varilec v Italiji, se je nenapovedano vrnil s terena. Ker ni bilo nikogar doma, je zaspal v kleti. Okoli sedme ure zjutraj se je domov vrnila tudi oškodovanka Suzana Damiš, ki je noč preživela pri svojem novem izbrancu. Da ima novo ljubezen, je deset dni pred tragedijo povedala tudi obtoženemu, ki pa je novico o razpadu zveze sprejel hladnokrvno. Damiševa je tragičnega jutra zaspala v dnevni sobi in sploh ni vedela, da je v hiši tudi Stošić.

Ta naj bi se, tako je obtožbo predstavila državna tožilka Ivanka Slana, prikradel v dnevno sobo in s plastičnima vezicama nekdanji partnerici zavezal noge. Nato naj bi jo z rahlim klofutanjem zbudil in dejal: »Zbudi se, konec je«. Zatem se je med njima vnel boj za življenje ali smrt. Damiševa se je z vsemi štirimi branila, obtoženega praskala in grizla. »Dopuščam možnost, da sem jo prijel za vrat, ko me je ugriznila v uho,« se je očitkov, da naj bi nekdanjo življenjsko sopotnico davil, branil možakar, po rodu iz Srbije. Nekako naj bi se mu izmuznila iz primeža in pobegnila na balkon, kjer je z nogami podrla leseni del balkonske ograje in skočila na cvetlično gredo. Od tam se je, oblečena le v spodnje perilo, zatekla v bližnji gostinski lokal, kjer so na pomoč poklicali policijo.

Prav ljubosumje, ki naj bi bilo po mnenju obtožbe razlog za očitani poskus umora, je bila tudi glavna tema pričanja Radmile Damiš. Mati oškodovane Suzane Damiš je Radovana opisala kot »nenasilnega, a izjemno ljubosumnega človeka, in da s hčerko nista mogla biti v dobrih odnosih«. Svojega nesojenega zeta je 66-letna ženica opisala: »Bil je skrben, za otroke bi dal vse. Razumem ga, spočel je otroka in ima tudi pravico do njega.« Zatem je upokojenka ponovila grožnje, ki jih je izrekel le nekaj dni pred obravnavanim dogodkom: »Ubil bom Suzano. Tudi njenega novega partnerja.« In se spomnila, kako ji je obtoženi le tri dni pred dogodkom v roke potisnil sinovega dokumente in dejal: »Pazi na Milana in ga izšolaj do konca, jaz bom pa naredil, kar bom naredil.«

Pri tem je mati le s prikimavanjem priznala, da naj bi vedela, da se je hčerka tudi v času razmerja z obtoženim srečevala z drugimi moškimi. Niti ena od včeraj zaslišanih enajstih prič pa ni povedala, da bi bil obtoženi nasilen. Tudi njegova nekdanja partnerica Marija Bednički, s katero je prijateljeval 23 let in ji pomagal vzgojiti njene otroke, ne: »Nikoli ni bil ljubosumen. Kadar sem odšla na zabavo, je on pazil na moje otroke. Pomagal mi je moje otroke spraviti do kruha.«