Proces Patria: Črnkovič od Štajnerjevega pričanja ni pričakoval ničesar

Zagovornik Tneta Krkoviča Jože Hribernik je pred današnjo obravnavo povedal, da ne ve, kdaj bo sojenje končano.

Objavljeno
04. marec 2013 13.53
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Sodišče je v zadevi Patria danes na predlog obrambe zaslišalo nekdanjega načelnika Generalštaba Slovenske vojske (SV) Alojza Šteinerja, ki je, še preden je postal načelnik, vodil projektno skupino za nakup oklepnikov. Obravnave sta se sicer udeležila le dva od petih obdolženih, in sicer brigadir Tone Krkovič in direktor Rotisa Ivan Črnkovič.

Projektno skupino za nakup oklepnikov je v začetni fazi vodil nekdanji načelnik Generalštaba SV Albin Gutman. Potem, ko je leta 2006 postal načelnik Generalštaba SV, se s tem projektom ni več ukvarjal, saj ga je nadomestil Šteiner, je Gutman povedal na februarski obravnavi.

Šteiner je danes med drugim povedal, da model kriterijev za izbiro ponudnika ni bil napisan za določenega ponudnika. »Mi smo ga sestavili tako, da enakopravno obravnava vse ponudnike,« je pojasnil in dodal, da je imela projektna skupina nalogo usmerjanja in usklajevanja dela. Glede tajnosti delovanja projektne skupine Šteiner domneva, da je pri tem sodelovala služba, pristojna za zaščito takšnega projekta.

Dejal je tudi, da Črnkoviča in enega izmed peterice obtoženih Walterja Wolfa ne pozna ter da ju še ni srečal. Za Krkoviča pa je povedal, da se poznata od leta 1985, ko sta bila skupaj v teritorialni obrambi. Pri tem je dodal, da se ne s Krkovičem ne s katerim drugim obtoženim ni nikoli pogovarjal ali kako drugače komuniciral v zvezi s projektom. Povedal je, da ne ve, da bi imel Wolf zveze na ministrstvu za obrambo ter da po njegovih informacijah Krkovič ni imel vloge v projektu.

Šteiner je na današnji obravnavi povedal še, da je tehničnim zahtevam v razpisu za nakup oklepnikov ustrezalo več vozil na trgu.

Črnkovič je pred začetkom obravnave povedal, da od Šteinerjevega pričanja ne pričakuje ničesar, ker po njegovih besedah nima nihče ničesar povedati. »In tako se bo ta zgodba vlekla in upam, da bomo to hitro končali,« je dejal in dodal, da pričakuje, da bosta imela on in obtoženi Jože Zagožen še ta mesec zadnji zagovor. Napovedal je še, da ima sam še nekaj prič, ki jih bo pripeljal. »Namesto, da se z gospodarstvom ukvarjam, da pomagam podjetju, da bi zaposlovali, da bi ljudje lahko delali, pa sem hodim in zgubljam čas,« je še povedal.

Zagovornik Krkoviča Jože Hribernik je pred obravnavo povedal, da ne ve, kdaj bo sojenje končano ter dodal, da se zadeva »vleče v nedogled«. Dejal je še, da bo obramba predstavila še nekaj dokazov.

Sojenje Janezu Janši, Jožetu Zagožnu, Tonetu Krkoviču, Ivanu Črnkoviču in Walterju Wolfu se je na Okrajnem sodišču v Ljubljani začelo 5. septembra 2011. Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov patria. Vseh pet očitke zanika.

Na današnji obravnavi sta bila prisotna le Krkovič in Črnkovič. Kot je pojasnila okrajna sodnica Barbara Klajnšek je Janša kot opravičilo za odsotnost navedel nujne in neodložljive sestanke v zvezi s sejo vlade in poslanskimi vprašanji. Za opravičilo odsotnosti Zagožna pa je njegov zagovornik Boris Marčič vložil zdravniško potrdilo o opravičeni odsotnosti.