Proces Patria: tožilec predlaga 2 leti zapora za Janšo

Za Črnkoviča in Krkoviča predlaga 22 mesecev zaporne kazni, vsi obdolženi pa bi morali povrniti vsak 37.000 evrov.

Objavljeno
27. maj 2013 11.02
J. M., kronika, Ba. P., Delo.si
J. M., kronika, Ba. P., Delo.si

Ljubljana - Na ljubljanskem okrajnem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje v zadevi Patria, ki so se ga udeležili trije od petih obdolženih - Janez Janša, Tone Krkovič in Ivan Črnkovič.

Po več kot letu in pol od začetka sojenja v zadevi Patria se je danes le končal dokazni postopek. Na vrsti so bile zaključne besede.

Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc je kot olajševalno okoliščino za vse tri prisotne omenil njihovo predhodno nekaznovanost. Vendar je izpostavil, da sta Janša in Krkovič v času domnevne storitve kaznivega dejanja opravljala dve izmed najbolj pomembnejših funkcij v državi, predvsem Janša, ki je bil predsednik vlade, Krkovič pa je sodil v vojaški vrh države. »Ti dve funkciji sta bili izrabljeni za korupcijske delikte,« je dejal tožilec.

Ferlinc je ugotovil, da je obtožba utemeljena zoper vseh pet obdolžencev, in sodišču predlagal, naj jih spozna za krive. Tako med drugim za predsednika SDS Janšo meni, da je sprejel najmanj obljubo plačila nagrade. Zanj je predlagal 24 mesecev zaporne kazni, za Krkoviča in Črnkoviča pa po 22 mesecev. Vsi trije bi po njegovem mnenju morali plačati še 37.000 evrov stranske denarne kazni.

Črnkovič je med predstavitvijo sklepnih ugotovitev nekajkrat vzrojil, češ da »teh neumnosti ne bo poslušal« in zahteval premor.

Matoz: Dokazov zoper Janšo nikoli ne bo

Obtožba zoper predsednika SDS in nekdanjega premiera Janeza Janšo je v celoti nedokazana, je v zaključnem govoru na sojenju v zadevi Patria poudaril Janšev odvetnik Franci Matoz. Dokazov za to, da bi prejel obljubo podkupnine, po besedah odvetnika nikoli ni bilo in jih nikoli ne bo. Kdor Janšo pozna, ve, da tega ne bi nikoli storil, je dejal Matoz.

Odvetnik Matoz je med drugim izpostavil, da Janša na osebe na obrambnem ministrstvu, ki so odločale o nakupu oklepnikov, ni imel nikakršnega vpliva. Odločanje je bilo z nastopom njegove vlade namreč v celoti preneseno na obrambno ministrstvo. Tudi sicer pa iz obtožnega akta sploh ne izhaja, da bi Janša imel vpliv na tiste, ki so o projektu odločali.

Tožilstvo po oceni Matoza v dokaznem postopku ni navedlo niti enega dokaza o tem, kje, kdaj in na kakšen način naj bi Janša sprejel obljubo nagrade. Ker mu je tožilstvo očitalo, da je to storil na neznanem kraju, ob neznanem času in na neznan komunikacijski način, je bila Janši v tem pogledu onemogočena pravica do obrambe, saj ni imel možnosti pojasniti, kje je bil na določen dan oziroma ob določeni uri, je povedal odvetnik.

Bi pa to tožilstvo lahko preverilo, vendar pa očitno ni čutilo te potrebe, je prepričan Matoz. Janša je bil kot predsednik vlade namreč ves čas varovana oseba, zabeležen je bil vsak njegov korak in tožilstvo bi se zlahka pozanimalo, kje se je ob določenem času nahajal, je poudaril odvetnik.

Matoz je v svojem zaključnem govoru sicer tudi povzel zagovor Janše, ki je vsakršno krivdo zanikal, pa tudi izjave prič, ki so v dokaznem postopku po besedah odvetnika ta zagovor zgolj potrjevali. Tako je spomnil, da je Janša zatrdil, da z akterji v zadevi Patria ni bil ne v posrednem ne v neposrednem stiku in da zato tudi ni mogel sprejeti obljube nagrade.

Odvetnik se je dotaknil tudi elektronskih sporočil, ki naj bi dokazovala obtožbe zoper Janšo. Kot je pojasnil Matoz, so si lobisti, zlasti Hans Wolfgang Riedl, s pisanjem zavajajočih sporočil zgolj dvigovali ceno pri Patrii. Riedl si je po besedah Matoza celo izmislil »Agenta 007«, s čimer si je še dodatno skušal dvigniti ceno pred zastopnikom Patrie za Slovenijo Reijem Niittynenom.

Zjutraj prebirali še zadnje listine

Sojenje se je sicer zjutraj nadaljevalo z zadnjim prebiranjem listin, okrajna sodnica Barbara Klajnšek je med drugim prebrala finske odredbe za hišne preiskave in finsko obtožnico. Prebrala je tudi obvestilo državnega pravobranilstva, da njihovih predstavnikov na obravnavo več ne bo, saj premoženjsko-pravnega zahtevka ne bodo uveljavljali.

V avstrijskem delu je bil zaradi podkupovanja, davčne utaje in poskusa prevare aprila letos že obsojen Wolfgang Riedl, pred dobrimi 10 dnevi je bil na ljubljanskem sodišču razpisan tudi predobravnavni narok v t.i. zadevi Patria II. Upokojeni brigadir Peter Zupan, ki mu tožilstvo očita prodajanje podatkov se je takrat izrekel za nedolžnega, soobtoženi, slikar Jure Cekuta, pa na sodišče ni prišel, saj da krivde po obtožnici ne priznava.

Na Finskem se bo sojenje v zadevi Patria začelo 20. avgusta, tožilec pa je že napovedal, da bodo nanj vabljene tudi vse slovenske priče.