Prodaja premoženja inštituta Vinka Dolenca

Prostori v Tehnološkem parku vredni milijon evrov, Dolenčev inštitut pa dolguje veliko več.

Objavljeno
09. april 2015 22.45
Vinko Dolenc, svetovno znani nevrokirurg. Ljubljana 30.julija, 2013.
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
Ljubljana – Prva javna dražba prodaje nepremičnin v lasti Internacionalnega inštituta za nevrokirurgijo in nevroraziskave (IINN), katerega edini družbenik je nevrokirurg akad. prof. dr. Vinko Dolenc, je zaradi bolniške odsotnosti sodnice odpadla.

Dolenčev inštitut dolguje dober milijon evrov in pol podjetju Gorenje GTI, skoraj štirinajst tisočakov družbi Iskra sistemi avtomatizacija procesov in dobrih pol milijona evrov podjetju IINN VVDolenc – EPC poslovne storitve, za katerega je bil oktobra lani pravnomočno zaključen stečaj. Da bi bili dolgovi vsaj delno poplačani, bi moralo danes na ljubljanskem okrajnem sodišču nove lastnike dobiti 677 kvadratnih metrov prostorov in sedem parkirnih mest v Tehnološkem parku Ljubljana. Te je IINN kupil na kredit na začetku leta 2011, njihova skupna prodajna vrednost pa zdaj znaša skoraj milijon evrov. Nahajajo se v upravni stavbi parka, kjer je bila prvotno načrtovana restavracija, a se je vodstvu parka zdela Dolenčeva ideja o ustanovitvi centra minimalne invazivne terapije boljša. Kdaj bo razpisana naslednja javna dražba, še ni znano.

Aktiven upokojenec

Dolenc še vedno sodeluje z UKC. Potem ko so mu dogovor o sodelovanju po Zujfu trikrat podaljšali, zdaj posege izvaja po podjemni pogodbi, veljavni do junija letos. »Delo opravlja po programu in čakalni knjigi ter po razporedu prof. dr. Romana Bošnjaka, predstojnika KO za nevrokirurgijo Kirurške klinike UKC Ljubljana,« so sporočili iz UKC. Zaradi dobrih šest milijonov evrov odškodnine, ki jo mora plačati nekdanjemu pacientu Izraelcu Eliju Mesiki, prof. Dolencu še vedno grozi rubež nepremičnin. Odškodnina, ki mu jo je naložilo izraelsko in potrdilo slovensko sodišče, še vedno čaka na obravnavo na ustavnem sodišču. Na vrsti bo menda še pred poletjem.