Prometni znaki nejasni, a kazni ostajajo

Sporni radar: v dveh mesecih in pol 3411 plačilnih nalogov, ker so vozili hitreje kot 53 kilometrov na uro.

Objavljeno
23. januar 2017 23.25
bsu*Marina Izola
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Izola – Številni vozniki so besni na izolsko oblast, ki da z radarji polni občinsko blagajno. Tudi tam, kjer s prometnimi znaki ni vse povsem jasno. Tako menda mnogim pretirano (ali neupravičeno) zasolijo kazni. V občini se sklicujejo na to, da varujejo pešce in šolski okoliš, in trdijo, da občina ni kršila prometne zakonodaje pri postavitvi prometnih znakov.

Sporen je predvsem radar na Prešernovi cesti (v bližini Osnovne šole Vojke Šmuc), ki meri hitrost v obe smeri vožnje. V smeri proti Kopru je znak, ki omejuje hitrost na 40 kilometrov na uro. Tudi v obratni smeri na to hitrost, le da je za tem prometnim znakom mogoče zapeljati na parkirišče. Voznik, ki je speljal s parkirišča, pa (teoretično) ni mogel vedeti za omejitev na 40 kilometrov na uro, ker znaka po parkirišču ni bilo. Zdaj so ga postavili, kar dodatno potrjuje, da je šlo vsaj za nejasnost, če že ne za napako. Vsi, ki so speljali s parkirišča, bi se torej lahko sklicevali, da so jih napačno oglobili, če so upoštevali, da je od tam dovoljena hitrost 50 kilometrov na uro, kolikor velja splošna omejitev hitrosti skozi naselje.

Zahteve za sodno varstvo

Iz izolske občinske uprave so nam odgovorili, da so od 1. septembra do 14. novembra lani izdali 3411 plačilnih nalogov. Pri vseh je bila izmerjena hitrost višja od 53 kilometrov na uro. Ker so pri tem upoštevali varnostno razliko (pet kilometrov na uro manj), je znašala hitrost, za katero so voznike kaznovali, vsaj 48 kilometrov na uro. Takih voznikov, ki so vozili med 48 in 50 kilometri na uro, je bilo 1997. Prejeli so 229 zahtev za sodno varstvo, od teh pa se jih je samo sedem sklicevalo na napačno postavitev prometne signalizacije.

»Občina ni kršila zakonodaje in je prometno signalizacijo postavila v skladu z veljavnim pravilnikom. Zato ne bo ugodila pritožiteljem ali pa bo spore reševala v sodnih sporih, če bo do njih prišlo,« so nam odgovorili z občinske uprave. Pri tem se sklicujejo, da je bil takoj za krožiščem postavljen znak z omejitvijo 40 kilometrov na uro z dopolnilno tablo, da ta omejitev velja v dolžini 400 metrov. »V izogib nejasnostim in napačnim interpretacijam je bil po 14. novembru lani dodan še znak za priključkom s parkirišča OŠ Vojke Šmuc,« so nam odgovorili na naše vprašanje. Niso pa odgovorili, kakšna omejitev velja za tiste voznike, ki so pot začeli s parkirišča OŠ in na tej poti niso imeli znaka, ki bi omejeval hitrost na 40 kilometrov na uro.

V službi za odnose z javnostjo nam je Luca Stančič Kodarin dejala, da se je na napačno postavitev prometnih znakov sklicevalo samo sedem pritožiteljev. Po ocenah komunalne redarske službe na spornem odseku sploh ni mogoče tako hitro doseči previsoke hitrosti, saj radar meri povsem v bližini priključka s parkirišča. Na občini pa nam niso odgovorili, kako lahko vozniki dokažejo, da so peljali s parkirišča, in ne že prej po cesti, kjer je stal prometni znak.

Tisti, ki so polovično kazen že plačali, so že »priznali«, da so naredili prekršek. Plačilni nalog je postal pravnomočen, s kaznijo pa tudi kazenske točke, ki so jih vpisali na ministrstvu za pravosodje. Po nekaterih pravnih razlagah vsi plačniki, ki menijo, da jim je bila storjena krivica, še zmeraj lahko tožijo izolsko občinsko redarstvo in uveljavljajo odškodninsko odgovornost. Kako bodo prepričali sodišče, pa je stvar posameznega primera.