Proračun EU oškodoval za 1,7 milijona evrov

Direktor gospodarske družbe iz Postojne je s prijavo lažnega projekta protipravno pridobil dva milijona evrov.

Objavljeno
03. januar 2013 14.21
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Postojna - Koprski kriminalisti so zaradi storitve kaznivega dejanja goljufije na škodo Evropske skupnosti konec decembra na Okrožno državno tožilstvo v Kopru podali kazensko ovadbo zoper direktorja in hkrati lastnika gospodarske družbe iz Postojne.

Za omenjeno kaznivo dejanje je odgovorna tudi gospodarska družba, saj je direktor deloval v imenu in za račun te družbe, ki je tudi razpolagala s protipravno pridobljenim denarjem, so sporočili s PU Koper.

Preiskavo so kriminalisti pričeli na podlagi prijave javne agencije za tehnološki razvoj in prijave Urada RS za nadzor proračuna, ki sta nepravilnosti pri porabi subvencij odkrila pri nadzorih v letu 2011.

V preiskavi so kriminalisti ugotovili, da je direktor postojnske družbe na javno agencijo za tehnološki razvoj podal vlogo na javni razpis za spodbude za skupne razvojno investicijske projekte, za sofinanciranje projekta, ki naj bi ga izvedla ta družba skupaj z družbo iz Velenja.

Celotna vrednost prijavljenega projekta je znašala 5,6 milijona evrov, od tega je bilo 2,6 milijona evrov sofinancirano iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, 400.000 evrov iz proračuna republike Slovenije, 2,5 milijona evrov pa sta prispevala izvajalec in soizvajalec.

Po podpisu pogodbe, ki jo je v imenu konzorcija podpisal direktor postojnske družbe, je prav on na javno agencijo za tehnološki razvoj dostavil več poročil o izvajanju projekta z lažno vsebino ter več zahtevkov za izplačilo subvencij v skupni vrednosti dva milijona, h katerim je prilagal lažne račune različnih slovenskih in tujih pravnih oseb, ki so izkazovali nabave orodij, storitev in materialov. V poročilih je tudi lažno navajal, da so v postojnski družbi zaposlene osebe opravljale raziskovalna in druga dela povezana s projektom.

V predkazenskem postopku so kriminalisti ugotovili, da postojnska družba v projektu ni razvila nobenih novih proizvodov, saj so jih v družbi razvili in tržili že pred uvedbo projekta. Direktor postojnske družbe je zavestno zavajal agencijo in dosegel, da je njegovi družbi od novembra 2009 do julija 2011 izplačala za skupno dva milijona evrov subvencij, do katerih ni bila upravičena.

S tem je postojnski družbi pridobil dva milijona evrov protipravne premoženjske koristi. Proračun EU je oškodoval za 1,7 milijona evrov, proračun RS pa za 300.000 evrov.