Proti Turku in Rončeviću vložili obtožni predlog

Očitajo jima prirejanje razpisa, prek katerega bi koncesijo dobila tudi Fakulteta za medije, s katero naj bi bil Rončević lastniško povezan.

Objavljeno
19. maj 2015 22.57
rsi*Ziga Turk
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA

Ljubljana - Tožilstvo je po poročanju POP TV zoper nekdanjega šolskega ministra Žigo Turka in takratnega šefa direktorata za visoko šolstvo Boruta Rončevića vložilo obtožni predlog zaradi zlorabe položaja. Očitajo jima prirejanje razpisa.

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so sicer Turka in Rončevića že februarja lani ovadili zaradi zlorabe položaja.

Rončević naj bi v začetku leta 2013 kot direktor direktorata za visoko šolstvo po naročilu tedanjega ministra Turka pogoje razpisa za koncesije za posamezne študijske programe priredil tako, da so jih dobile določene zasebne fakultete, med njimi tudi Fakulteta za medije, s katero naj bi bil Rončević takrat tudi lastniško povezan, in novogoriška Fakulteta za znanosti o okolju. Za tretjo koncesijo sta se potegovali dve fakulteti, dobila jo je celjska Visoka šola za proizvodno inženirstvo.

Vlada Janeza Janše, v kateri je bil Turk minister, je sicer dan po tistem, ko ji je bila v parlamentu izglasovana konstruktivna nezaupnica in je torej lahko opravljala le tekoče in nujne posle, sprejela odločitev o razpisu koncesij za študijske programe in ga dan kasneje tudi objavila. Prejemniki so bili izbrani nekaj dni pozneje, 13. marca pa so že bile izdane odločbe za koncesije, čeprav je šlo za programe za šolsko leto 2014/2015.

Vlada Alenke Bratušek je nato mesec dni po prevzemu oblasti ugotovila, da so podeljene koncesije v škodo državi, zato je pravobranilstvo v njenem imenu vložilo tožbo na upravno sodišče. Sodišče je ugotovilo neustavnost in nezakonitost ter koncesije razveljavilo.

Proti koncu leta 2013 pa so zaradi suma nepravilnosti pri dodeljevanju koncesij preiskovalci NPU sprožili predkazenski postopek.