Psa, shirana do kosti, negujejo v zavetišču

Anonimno elektronsko pismo je razkrilo trpljenje dveh kosmatincev v okolici Senovega.

Objavljeno
05. januar 2012 18.57
Špela Ankele, Kranj; Bojan Rajšek, Litija; Janoš Zore, Brežice
Špela Ankele, Kranj; Bojan Rajšek, Litija; Janoš Zore, Brežice

Dobrova, Trebnje, Ljubljana - Ljubljansko društvo za pomoč živalim Animal Angels je v nedeljo prejelo anonimno elektronsko pismo s fotografijami do kosti izstradanega psa. Tina Vlašič iz društva je dejala, da so policiste še istega večera opozorili na trpljenje živali v vasi Dobrova blizu Senovega.

Matjaž Emeršič z veterinarske uprave je pojasnil, da so jih policisti iz Krškega o primeru obvestili v ponedeljek zjutraj.

»Ugotovljeno je bilo, da sta bila na lokaciji dva psa, ki sta bila v zelo slabi kondiciji in sta kazala znake podhranjenosti, na prekratki verigi in brez ustreznega zatočišča. En pes je imel po telesu dekubituse in rane. Psa nista imela hrane in vode,« je za Delo pojasnil Emeršič. Dodal je, da lastnika ob prihodu policistov ni bilo doma: »Odrejeno je bilo, da se psa začasno odvzameta in nastanita v zavetišču Meli center Trebnje.«

Tri tedne brez hrane

»V našem poklicu človek marsikaj doživi, a dogodek med novoletnimi prazniki v okolici Senovega mi je dobesedno segel do srca. Bil sem žalosten in hudo jezen,« se spominja odlova dveh kužkov, samčka in samičke pasme ameriški staffordshirski terier, Dušan Hajdinjak, vodja trebanjskega zavetišča Meli center.

Samička je sicer v nekoliko boljši kondiciji, pravi Hajdinjak, medtem ko je psiček preplašen in dobesedno shiran, saj ga je sama kost in koža; tehta namreč vsega 12,5 kilograma, čeprav bi moral biti ob normalni oskrbi težak vsaj 29 kilogramov.

»Prepričan sem, da kuža v zadnjih treh tednih ni dobil niti grižljaja hrane in samo njegov gospodar ve, koliko premalo vode je v tem času popil,« je včeraj za Delo zgroženo pripovedoval Hajdinjak.

Lastnik hoče psa nazaj

Ob včerajšnjem obisku domačije smo zaman trkali na vhodna vrata. Sosedi so nam dejali, da sta bila psa v preteklosti normalno hranjena in da težko verjamejo, da jih je lastnik, ki tam živi z mamo, shiral zaradi zlobe: »To trpljenje je verjetno posledica revščine na tej domačiji. Še posebno težko živijo, odkar je umrl gospodar.«

V popoldanskih urah nam je brezposelnega lastnika psov Janka Klobaso, ki se preživlja s socialno pomočjo in priložnostnimi deli, uspelo priklicati po telefonu: »Ne vem, zakaj je samček tako shiran. Veste, dvakrat na dan sta oba psa dobila jesti.«

Moški v zrelih dvajsetih letih pravi, da je kužek star dve leti (v zavetišču so ocenili, da je star najmanj devet let) in da je že po naravi bolj suh, čeprav so ga dobro hranili. Napovedal je, da bo oba kosmatinca zahteval nazaj. V zavetišču Meli center so tako možnost že zavrnili.

Sledi kazenska ovadba?

Izstradanega psička v Trebnjem prehranjujejo vsaj trikrat na dan, da se mu počasi razširi želodec, saj bi mu ob zaužitju prevelikega obroka hrane želodec zagotovo počil. V pasjem zavetišču bosta oba kosmatinca vsaj 30 dni.

Na veterinarski upravi zbirajo podatke o zdravstvenem stanju živali, sledila bo odločitev, »ali gre v tem primeru za prijavo suma mučenja živali pristojnim organom,« pojasnjuje Matjaž Emeršič.

Kazenski zakonik določa, da sodišče za surovo ravnanje z živalmi lahko izreče denarno kazen ali zaporno kazen do šestih mesecev, če storilec muči več živali ali če žival pohabi ali povzroči njeno smrt, pa do enega leta zapora. Policisti dokončne odločitve o nadaljnjih postopkih še niso sprejeli.

Tina Vlašič iz društva Animal Angels je ob tej zgodbi poudarila, da je treba vsak sum mučenja in zanemarjanja živali takoj prijaviti pristojnim organom, torej policiji ali veterinarski upravi.

»Če pa se tisti, ki vedo za takšne živali, ne željo izpostaviti, lahko čim več podatkov (točen naslov, po možnosti tudi fotografije živali) posredujejo nam in v društvu bomo napisali prijavo,« svetuje Tina Vlašič.

Odvzem goveda in prašičev

V trebanjskem zavetišču so lani oskrbeli 25 podhranjenih psov: večino so jih odlovili v okolici romskih naselij. Veterinarska uprava je lani odvzela 27 govedi, 16 prašičev, 206 hišnih živali in 16 drugih.

Ta številka se utegne še povečati, saj prijave zbirajo do 20. januarja.