»Punca me je zabodla,« je še dejal in zaprl oči

Mati pokojnega Blaža Novaka o obtoženi, s katero je tudi sama živela več mesecev, ni našla lepe besede.
Objavljeno
12. september 2017 17.17
Jure Predanič
Jure Predanič

Ljubljana – »Punca me je zabodla,« so bile zadnje besede, ki jih je Blaž Novak 4. februarja malo po peti uri zjutraj, preden je zaprl oči in izgubil zavest, počasi izrekel policistu Slavku K., je ta povedal na sojenju Patriciji Cenček zaradi uboja. »Ste slišali, kaj je rekla?« je policista vprašal reševalec, ki se je takrat še trudil za Novakovo življenje.

Tako reševalec kot policist sta slišala iste besede, vendar kaj več od Blaža Novaka, ki je smrtno ranjen ležal na tleh v stanovanju, ni bilo mogoče izvedeti. Na policistovo vprašanje, če lahko pove še kaj več, se namreč ni več odzval. Medtem je Patricija Cenček na hodniku objemala drugega policista, ob tem pa »histerično jokala« ter spraševala, če bo z njenim fantom vse v redu in če bo preživel, saj se boji, da bo umrl, brez njega pa tudi sama ne želi živeti. Po nudeni prvi pomoči so Novaka odpeljali na ljubljansko urgenco, kjer pa je približno dve uri kasneje res umrl zaradi izgube krvi in posledično zastoja srca.

Prav Patricija Cenček, 23-letnica iz Jesenic, ki se zagovarja zaradi uboja svojega fanta, je bila tista, ki je takrat poklicala na številko 112 in naznanila, da je njen fant zaboden in da krvavi. Vendar je povedala, da se je zabodel sam. Včeraj na sodišču veliko o dogajanju tistega noči ni povedala, menda zaradi slabega psihičnega stanja, v katerem je. Jemlje tudi močna zdravila, je pojasnil njen zagovornik Dušan Csipö.

Zato je le prebrala kratek zagovor in v solzah povedala, da je zaradi tega, kar se je zgodilo, še vedno v šoku in v slabem psihičnem stanju ter jemlje zdravila in obiskuje psihiatra. »Skušam se spomniti in sestaviti, kaj je bilo tiste noči,« je dejala in dodala, da ne loči med tem, kar se je v resnici dogajalo in kar se nahaja v sodnem spisu. »Vem le, da je prišel krvav iz kuhinje in padel po tleh,« je dejala Cenčkova in dodala, da je prepričana, da mu kaj takšnega ne bi naredila, saj ga je imela rada. Pojasnila je še, da bi sicer rada sodelovala v postopku, vendar ni sposobna, saj menda »nima prave slike in se ji to, kar se je dogajalo, ne poklopi.«

»Morilka, naj ti pokažem, kam si spravila mojega sina!«

Precej dlje se je na prostoru za priče zadržala mati pokojnega Darinka Novak, ki o obtoženi ni našla lepe besede. »Morilka, naj ti pokažem, kam si spravila mojega sina!« je bila med odmorom na hodniku sodišča jasna glede tega, kdo je po njenem kriv za sinovo smrt. Cenčkovi je ob tem pokazala sliko groba, kjer počiva njen sin. »Zame je morilka,« je le še dodala ob opozorilu pravosodnih policistov in sodnika Tomaža Bromšeta, ki so hoteli preprečiti, da bi komunicirala z obtoženo.

»V teh mesecih, ko je živela z nama, sem ugotovila, da je nekaj hudo narobe z njo. Ocenila sem, da je čista sociopatka,« je dejala za nekdanje dekle pokojnega sina. Razložila je, da je Cenčkova namreč velikokrat nekontrolirano izbruhnila brez pravega vzroka, vzrojila in »skakala vanj« ter se obnašala zelo impulzivno, čez dve minuti pa je bilo spet, kot da nič ni bilo. »Če te jaz ne bom imela, te ne bo imela nobena,« naj bi mu tudi večkrat dejala ob teh prepirih, ob vprašanju, kaj to pomeni, pa se le smejala ali rekla, da se »samo heca.«

Novakova je menda večkrat mirila njene izbruhe, a ji je sin dejal, da bo to uredil sam. Sinu je dejala, da Cenčkova ni socializirana, vendar ji je on menda hotel pomagati, tudi zaradi njenega težkega otroštva. »Bila je posesivna in obsedena z njim. Če ni prišel domov ob uri, je bil takoj prepir. Hotela ga je imeti pod komando in ga večkrat tudi vprašala, kdo je šef njegovega življenja,« je dejala med drugim. Obtožena je po njenem tudi patološka lažnivka, med drugim ji je recimo govorila, da je šefica natakarjev v lokalu, vendar nima denarja, ker ji lastnik ni hotel izplačati plače. A se je to kasneje izkazalo za laž.

Kot jo je pripeljal, bi jo tudi odpeljal

Tudi sinu je dejala, da se mu ta veza ne zdi normalna in zatrdil ji je, da bo Patricijo, »kot jo je pripeljal, tudi odpeljal.« Že novembra naj bi sicer govoril, da bosta šla narazen. Zaradi neprestanega vpitja so se sicer pritoževali tudi sosedje, prišlo pa je tako daleč, da je Darinka Novak lastniku najemniškega stanovanja, v katerem so živeli, dejala, da se bo odselila. A je lastnik zahteval, naj odide Cenčkova.

Obtožena je v torbici ves čas nosila nož, po sinovi smrti pa je tudi izvedela, da je sina večkrat udarila v družbi. »Ko sem se poslavljala od njega, sem opazila modrico na njegovem obrazu. Povedali so mi, da ga je udarila en teden precej, ker ni hotel iz družbe domov,« je dejala v solzah.

Sina je sicer nazadnje videla 30. januarja, ko jo je odpeljal na postajo, saj je odhajala za en teden na Štajersko. Zatrdil ji je, da je za Patricijo našel stanovanje za 350 evrov mesečno. »Dejala sem mu, da bom sicer odšla jaz,« je povedala. »Blaž je bil moj edinec, moje življenje. Boli vsak dan bolj. Tega enostavno ne morem razumeti,« pa je na vprašanje svoje pooblaščenke (prek nje je zoper obtoženo priglasila premoženjsko-pravni zahtevek v višini 42.000 evrov), odgovorila Novakova, ki je vse od tragičnega dogodka na bolniškem dopustu.

Sojenje se je nadaljevalo z zaslišanjem prič in sodnik je oškodovanki pojasnil, da je lahko prisotna v sodni dvorani. »Manj jo vidim, bolje je,« je le dejala na to in sodišče zapustila. Obtožena, ki je ves čas obravnave jokala, bo po pojasnilih svojega zagovornika izpoved priče komentirala, ko bo prebrala zapisnik, saj tega včeraj menda ni bila sposobna.