Neuradno: Radan poskušal narediti samomor

Včeraj priprtega zdravnika so ponoči pripeljali v UKC. Njegovo življenje ni ogroženo.

Objavljeno
20. maj 2015 11.21
Posodobljeno
20. maj 2015 11.21
mdr/UKC
Pi. K., Ma. F., Delo.si, STA
Pi. K., Ma. F., Delo.si, STA

Ljubljana − Zdravnik Ivan Radan, proti kateremu je sodišče v torek odredilo 30-dnevni pripor, je na zdravljenju v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. S kosom razbitega stekla si naj bi namreč poskušal vzeti življenje. Po poročanju POP TV je Radan zunaj življenjske nevarnosti, ob njem pa je zaradi varnosti ves čas pravosodni policist.

Radanov odvetnik Milan Krstić zjutraj o tem še ni vedel nič, zdaj pa se na klice ne odziva. Prepričan je sicer, da je pripor za Radana neutemeljen, saj da nikjer ne dela kot zdravnik, zaradi česar da ponovitvene nevarnosti ni.

Tožilstvo je za Radana zahtevalo pripor zaradi ponovitvene nevarnosti. »Sodnica je sprejela razloge tožilstva, da če gre za najhujša kazniva dejanja zoper življenje, telo in zdravje, zadošča manjša verjetnost ponovitvene nevarnosti in pa dejstvo, da obtoženemu zdravniška licenca ni odvzeta. Zaradi tega mu je tudi omogočeno določeno izvrševanje kaznivih dejanj proti zdravju ljudi,« je utemeljitev preiskovalne sodnice povzela tožilka Katarina Bergant.

30-dnevni pripor

Nekdanji zdravnik na nevrološki kliniki UKC Ljubljana je, kot je znano, osumljen, da je skrajšal življenje sedmim bolnikom. Poleg tega je osumljen tudi neupravičenega fotografiranja, omogočanja uživanja prepovedanih drog, zlorabe uradnega položaja in ponarejanja listin. V ponedeljek so mu kriminalisti odvzeli prostost, v torek je nato stopil pred preiskovalno sodnico, ki mu je pozno zvečer odredila 30-dnevni pripor zaradi ponovitvene nevarnosti.

Odvetnik se je pritožil na sklep o priporu

Radanov odvetnik se je po poročanju POP TV pritožil na sklep preiskovalne sodnice, ki je odredila pripor. Po Krstićevih besedah je bil Radan na zaslišanju ob »nečloveških obtožbah močno prizadet«.

O pritožbi mora zunajobravnavni senat odločiti v 48 urah. Tožilstvo medtem zahteva tudi sodno preiskavo, o čemer pa sodišče še ni odločilo.

Zdravniško licenco še ima

Radan še ima zdravniško licenco, a pred razsodiščem Zdravniške zbornice Slovenije potekajo postopki proti njemu. Prvostopenjsko razsodišče zbornice mu je izreklo javni opomin, medtem ko je tožilec zbornice predlagal še začasni odvzem licence. Obe strani sta se pritožili, drugostopenjsko razsodišče bo o tem odločalo predvidoma v ponedeljek. Pričakuje se, da bo razsodišče tokrat strožje odločilo, saj je v vmesnem času prišlo na dan, da je Radan domnevno skrajšal življenje več bolnikom.