Radenska od Boška Šrota zahteva 46 milijonov evrov

Posojila so bila za Šrota nekaj povsem običajnega med družbami v skupini in zunaj nje.

Objavljeno
08. maj 2015 22.07
Boško Šrot pred sodiščem 18.marca 2014
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota
Murska Sobota – Nič nenavadnega, sploh pa nič nezakonitega se nekdanjemu direktorju Pivovarne Laško Bošku Šrotu danes na obravnavi 46-milijonske odškodninske tožbe Radenske zoper njega in družbo Atka-Prima ni zdelo medsebojno posojanje likvidnega denarja med družbami znotraj skupine pivovarne in tudi z zunanjimi družbami.

Toda prav zaradi nikoli vrnjenih posojil družbam, ki so bile posredno v njegovi in v lasti njegove žene, ga zdaj tožijo Radenska in druga podjetja skupine. Radenska je odškodninsko tožbo zoper Boška Šrota in družbo Atka-Prima vložila že leta 2011, tako so to storili še Fructal, Pivovarna Union, Delo in Pivovarna Laško. V finančnih družbah Infond Holding in Center Naložbe sta jih prek slamnatega podjetja Kolonel obvladovala zakonca Šrot, Infond Holding pa je bil večinski lastnik skupine Pivovarna Laško. Samo v tožbi Radenske je omenjenih 16 posojilnih pogodb v skupnem znesku okrog 46 milijonov evrov, ki jih Infond Holding in Center Naložbe po začetku finančne krize nista vrnila. Na današnji obravnavi je Boško Šrot zatrjeval, da se s pogodbami, z zneski na njih in pogoji vračanja ni neposredno ukvarjal in da je bilo posojanje likvidnega denarja stvar posameznih družb iz skupine.

Finančna kriza in politika krivi za nevračilo denarja

A posredno je Šrotove trditve o njegovem nevmešavanju v finančne odnose med družbami skupine in zunaj nje negiral Zvonko Murgelj, nekdanji direktor Radenske od leta 2009 do 2011, ki je bil povabljen kot priča. Dejal je, da je bil direktor, a se v Radenski sploh ni ukvarjal s finančnimi zadevami, temveč je bila za to imenovana prokuristka za področje financ Mojca Jazbinšek. Tako posojilnih pogodb ni ne videl ne podpisoval, ker da je to prek prokuristke urejala finančna skupina znotraj holdinga Pivovarne Laško pod vodstvom Mojce Jazbinšek. In skupina je, kot je bilo razbrati iz različnih pričevanj, bila podobno kot kolegij direktorjev podrejena Bošku Šrotu.

Šrot je na današnji obravnavi trdil tudi, da Infond Holding ne bi zašel v finančne težave in bi posojila lahko vrnil, če ne bi prišla finančna kriza in če politika s svojim vmešavanjem ne bi v nedogled onemogočala prodaje 25-odstotnega deleža Mercatorja, ki je bil v lasti Infond Holdinga. Sicer pa je ljubljansko okrožno sodišče Boška Šrota novembra lani prav zaradi zlorabe položaja pri financiranju menedžerskega prevzema skupine Pivovarne Laško s posojili družb te skupine že spoznalo za krivega in ga obsodilo na štiri leta in dva meseca zapora, čeprav se je tudi tam branil s podobnimi argumenti, kot je to poskušal danes v Murski Soboti.