Radio Slovenija: Šrot mora Pivovarni Union in Delu vrniti dobrih 61 milijonov evrov

Po sodbi, ki še ni pravnomočna, mora Pivorarni Union vrniti 51 milijonov evrov, Delu pa 10 milijonov. Šrot se bo pritožil.

Objavljeno
11. januar 2016 21.35
De. P., STA
De. P., STA

Ljubljana - Okrožno sodišče v Ljubljani je v 76 milijonov evrov vrednem tožbenem zahtevku Pivovarne Union in Dela proti nekdanjemu predsedniku uprave Pivovarne Laško Bošku Šrotu in družbi Atka-Prima odločilo, da mora Šrot podjetjema vrniti nekaj nad 61 milijonov evrov, poroča Radio Slovenija. Sodba še ni pravnomočna, Šrot pa se bo nanjo pritožil.

Kot je za Radio Slovenija povedal odvetnik družb, ki so v takratnem času skupaj tvorile skupino Pivovarne Laško, Valter Bogataj, mora Šrot Pivovarni Union vrniti več kot 51 milijonov evrov, Delu pa dobrih 10 milijonov evrov. Znesek vključuje tudi zamudne obresti, ki še tečejo.

Delo in Pivovarna Union sta sicer od Šrota in Atke-Prima zahtevala 66 oziroma 10 milijonov evrov, kar pomeni, da je bilo tožbenemu zahtevku Dela v celoti ugodeno, zahtevku Pivovarne Union pa večinsko. Zaradi tega dejstva bodo pooblaščenci tožečih strank razmislili o pritožbi.

Sodba še ni pravnomočna, Šrot pa se bo po navedbah njegovega zagovornika Mateja Erjavca na sodbo pritožil. Kot je za Radio Slovenija povedal Erjavec, zadevo sicer še proučujejo, saj gre za precej novo prakso.

Šrot je kot prvi mož Pivovarne Laško in predsednik nadzornih svetov Pivovarne Union in Radenske v letih 2008 in 2009 izpeljal menedžerski prevzem Pivovarne Laško. Kasneje pa so družbe znotraj skupine menda po njegovih navodilih po ocenah revizorjev sklepale posojilne pogodbe s Šrotom povezanima družbama Infond Holding in Center Naložbe. Nekateri krediti so bili vrnjeni do konca leta 2008, potem pa ne več.

V zvezi z omenjenimi posojili je bil Šrot sicer že obsojen v kazenski zadevi. Ta sodba še ni pravnomočna, saj se je Šrot pritožil na višje sodišče in zahteva razveljavitev sodbe ali vsaj ponovno sojenje. Od lanske jeseni pa nekdanji prvi mož Pivovarne Laško v zaporu prestaja dosojeno zaporno kazen v zadevi Istrabenz. Ta sodba je že pravnomočna, vendar pa se je Šrot z zahtevkom za varstvo zakonitosti obrnil tudi na vrhovno sodišče, ki ga je zavrnilo, zato je vložil tudi ustavno pritožbo.

Tožba Pivovarne Union in Dela pa ni edina, ki zaradi posojil proti Šrotu poteka na sodiščih. Štiri takrat odvisne družbe Pivovarne Laško - poleg Dela in Pivovarne Union še Radenska in Fructal - so vložile odškodninske tožbe zoper družbo Atka-Prima kot nekdanjo koncernsko krovno družbo laške pivovarne ter Šrota. Z njimi zahtevajo plačilo odškodnin v skupni višini več kot 100 milijonov evrov. Tožbo zoper družbo Atka-Prima in Šrota je vložila tudi Pivovarna Laško.