Rakovec želi nazaj na čelo uprave

Od zavarovalnice Triglav hoče odškodnino in službo.

Objavljeno
11. april 2014 18.18
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika
Ljubljana – Že po nekaj minutah se je neuspešno končal poravnalni narok v postopku, v katerem nekdanji predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Matjaž Rakovec, ki so ga nadzorniki družbe maja razrešili zaradi okrnjenega zaupanja v njegovo vodenje zavarovalnice, na delovnem sodišču toži zavarovalnico.

Tožba se nanaša na sklep nadzornega sveta Zavarovalnice Triglav z 22. maja 2013, ki se nanaša na Rakovčev odpoklic z mesta predsednika uprave zavarovalnice zaradi okrnjenega zaupanja v njegovo vodenje zavarovalnice, imenovanje novega predsednika uprave, ugotovitev ničnosti vpisa v sodni register spremembe pri predsedniku uprave in plačilo odškodnine v skupni višini 516.399,42 evra.

Prvi nadzornik Triglava Mihael Perman je po razrešitvi sporočil, da Rakovcu ne zaupajo zaradi skrivalnic okoli vstopa IFC v zavarovalnice na Balkanu, zaradi spornega predloga o odobrenem kapitalu in zato, ker ni želel prilagoditi poslovanja krizi.

Rakovec je za funkcijo predsednika uprave prejemal nekaj več kot 12 tisoč evrov plače bruto na mesec, mandat pa bi se mu iztekel letos oktobra. Tako seštevek plač za 16 mesecev znaša približno 180 tisoč evrov, prejel pa je že 75 tisoč evrov odpravnine. »Zahtevana odškodnina vključuje več postavk, in sicer tako materialno škodo, ki je nastala z izgubo prihodka, kot tudi nematerialno škodo, kot je izguba časti,« je višino zahtevanega zneska pojasnil Rakovec in dodal, da bi brez zadržkov sprejel vrnitev na čelo uprave Zavarovalnice.

Podredno namreč Rakovec poleg navedenih ugotovitvenih zahtevkov zahteva, da ga je Zavarovalnica Triglav dolžna pozvati nazaj na funkcijo predsednika uprave ter za ves čas trajanja nezakonitega prenehanja funkcije predsednika uprave do vrnitve na funkcijo priznati neprekinjeno opravljanje funkcije predsednika uprave z vsemi pravicami, ki iz tega izhajajo na podlagi pogodbe o zaposlitvi. Rakovec je nekaj dni po razrešitvi na Okrožno sodišče v Ljubljani vložil zahtevo za začasno zadržanje izvajanja sklepa nadzornega sveta, a je sodišče zavrnilo njegov predlog.

Po zavrnitvi je Rakovec kasneje sprožil dva postopka. Na gospodarskem oddelku okrožnega sodišča zahteva ugotavljanje ničnosti sklepa o razrešitvi, na delovnem sodišču pa odškodnine oziroma podredno vrnitev na funkcijo predsednika uprave ter povrnitev stroškov za ves čas trajanja nezakonitega prenehanja funkcije, torej vse plače in vse druge bonitete.

Razpravljajoča sodnica je po vložitvi pripravljalnih vlog prekinila postopek, ki se bo nadaljeval po pravnomočni odločbi gospodarskega oddelka ljubljanskega okrožnega sodišča o ničnosti sklepa nadzornega sveta zavarovalnice o razrešitvi.