Ravnateljici pozitivno mnenje, čeprav so vedeli za nepravilnosti

Supervizor razkriva, da je podjetje Mirje od vrtca Zelena jama prejelo 141.378,43 evra.

Objavljeno
28. september 2011 10.24
Posodobljeno
28. september 2011 10.45
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana

Ljubljana – Prejšnji teden je (tudi po objavi v Delu) izbruhnil škandal zaradi domnevnega zapravljanja denarja davkoplačevalcev in staršev v vrtcu Zelena jama, za kar sta domnevno odgovorni prejšnja ravnateljica Lučka Babuder in računovodkinja Leona Trifunović, z računov vrtca pa naj bi izginilo približno 300.000 evrov.

Pri tem je prišlo na dan, da je dober mesec po tistem, ko je Mestna občina Ljubljana na podlagi ugotovitev izredne notranje revizije v vrtcu odgovorno osebo kazensko ovadila na okrožno državno tožilstvo (29. aprila), župan Zoran Janković na predlog in pozitivno mnenje komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja dal pozitivno mnenje h kandidaturi Lučke Babuder za ravnateljico vrtca Zelena jama (30. maja).

Zanimalo nas je, kako je mogoče, da je MOL že vedela za nepravilnosti v vrtcu Zelena jama, pa je mestni svet vseeno podprl kandidaturo takratne ravnateljice. Marija Fabčič, načelnica mestnega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje, je povedala, da je predlog, še preden je mestni svet 30. maja sprejel pozitivno mnenje pri kandidaturi za ravnateljico vrtca Zelena jama, obravnavala komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. Po njenih besedah so tej pojasnili, da so »za gospo Babuder na podlagi ugotovitev revizije in po dogovoru z njo na sestanku pri županu na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani vložili kazensko ovadbo. Odločitev za vložitev kazenske ovadbe MOL zoper takratno ravnateljico vrtca Zelena jama Lučko Babuder je bila na ravni pristojnih v MOL sprejeta na podlagi končnega poročila izredne notranje revizije vrtca Zelena jama 1. marca, opravila jo je služba za notranjo revizijo MOL.« O tem pa so 11. maja z dopisom obvestili tudi svet vrtca.

Fabčičeva še pravi, da »poleg manjkajočih notranjih nadzorov in postopkov javnega naročanja mestna služba za notranjo revizijo tudi ni mogla preveriti poslovanja in odhodkov podjetja Mirje, d. o. o., saj za to ni pristojna. Tovrstno preiskavo lahko izvede le policija.

Družba Mirje je vse prihodke imela zgolj iz vrtca Zelena jama, ravnateljica pa tega dejstva na sestanku ni ustrezno pojasnila.« Po poročanju nekaterih medijev naj bi namreč nekdanja ravnateljica podjetju svojega partnerja skupaj izplačala več kot 130.000 evrov za prenovo vrtca, beljenje, nove radiatorje in druga dela, ki niso bila nikoli opravljena. Prek podjetja svojega sina pa je kupila 40 računalnikov, ki jih v vrtcu niso nikoli videli, in mu poleg tega nakazovala denar za gradbena dela, čeprav ima registrirano računalniško podjetje. Na supervizorju je mogoče preveriti, da je podjetje Mirje, katerega zastopnik je Luka Šebenik, od septembra 2006 do decembra lani od vrtca Zelena jama prejelo 141.378,43 evra.

Ali varovalke v MOL 
ne delujejo?

Na vprašanji, ali v MOL ne delujejo varovalke, ki bi preprečevale neustrezne odločitve, in ali imenovanje ravnateljev ne gre skozi dovolj sit, da bi onemogočili neprimerna, je Fabčičeva odgovorila: »Pri pripravi mnenja lokalne skupnosti o kandidaturi Lučke Babuder za ravnateljico smo morali izhajati iz načela javnosti in načela domneve (presumpcije) nedolžnosti, kar pomeni, da Babuderjeva, vse dokler ji s pravnomočno sodbo ni dokazana krivda za storjeno kaznivo dejanje, velja za nedolžno, s tem da podatki, vezani na kazensko ovadbo, niso podvrženi varovanju osebnih podatkov.«

Povrhu je mestni svet na seji 20. junija sprejel sklep o soglasju za dodelitev delovne uspešnosti ravnateljem vrtcev za lani, pri čemer je Babuderjevi pripadel dodatek v vrednosti 81 odstotkov od dela plače, pod sklep je podpisan župan Zoran Janković; znano je sicer, da je mestni svet te predloge samo potrjeval, ravnatelji pa za lani dodatka za uspešnost ne dobijo zaradi intervencijskega zakona. Ampak vseeno, kako je mogoče ravnateljici, proti kateri poteka predkazenski postopek s hudimi obtožbami o zapravljanju javnega denarja, dodeliti nagrado za delovno uspešnost? Marija Fabčič pravi: »MOL je ravnala po predpisih, in dokler ni dokončnih odločitev pristojnih organov, velja načelo nedolžnosti. Mestni svet je skladno s predpisi gradivo uvrstil na sejo, s tem da po istih predpisih nima pravice ne povečati ne zmanjšati zneska delovne uspešnosti, ki jo v celoti določi svet vrtca.«

Predkazenski postopek teče tudi proti računovodkinji Leoni Trifunović, ki je med drugim domnevno prek svojega s. p. vrtcu še dodatno zaračunavala okoli 4000 evrov na mesec za vodenje poslovanja, svoji materi, ki je v vrtcu zaposlena kot kuharica, pa naj bi priskrbela mesto referenta s plačo, do katere ni bila upravičena. Ali je res mogoče, da računovodkinje ni mogoče odstraniti z delovnega mesta, kjer razpolaga z javnim denarjem, ko proti njej teče predkazenski postopek? Fabčičeva odgovarja, da tudi tu velja načelo nedolžnosti, dokler pristojni organi ne sprejmejo odločitve.