Razbili mednarodno kriminalno združbo

Ilegalne migracije: Pomembno vlogo pri zahtevni mednarodni preiskavi odigrala tudi slovenska policija.

Objavljeno
22. februar 2017 20.22
Ljubljana 07.08.2012 - Novinarska konferenca NPU - na sliki Robert Crepinko.foto:Blaz Samec/DELO
Mitja Felc
Mitja Felc
Ljubljana – Preiskovalci Nemčije, Italije, Madžarske in Slovenije so v tesnem sodelovanju z Europolovim centrom za boj proti tihotapljenju migrantov razbili kriminalno združbo, ki je iz Madžarske v Italijo tihotapila ilegalne prebežnike.

Dobro organizirana kriminalna združba, člani so bili pakistanski državljani, so imeli »sedež« v Italiji, v zadnjih letih pa so v različne kraje v Italiji in Nemčiji pretihotapili več kot sto migrantov iz Afganistana, Bangladeša in Pakistana, so sporočili iz Europola.

Kot so ugotovili preiskovalci, so vsakokrat med 20 in 36 nezakonitih prebežnikov vozili z enoprostorci, vozila za ta namen pa so najemali v Italiji ali na Madžarskem. Da so se na kriminalne dejavnosti dobro pripravili, pove podatek, da so uporabljali ponarejene dokumente, pred vozili, s katerimi so prevažali tujce, pa so poslali izvidniški avtomobil, ki je ostale člane tihotapske združbe opozarjal na morebitne policijske kontrole.

Tihotapci so bili zelo pozorni in previdni, migrantov in voznikov namreč nikoli ni bilo videti. Migrante so naložili v vozila v zapuščenih ulicah, voznik pa se je za krmilo usedel šele pozneje. Vse zato, da bi zmanjšali kakršno koli tveganje, če jih naključno zalotijo pri kriminalnih poslih.

Aretacije in obsodbe tudi v Sloveniji

A ni šlo vedno po načrtih. Nekaj primerov tihotapljenja so odkrili v Nemčiji, Italiji in Sloveniji, zato so začeli skupno preiskavo. Ta je potekala ob tesnem sodelovanju Europolovega centra za boj proti tihotapljenju migrantov, vodi ga Robert Črepinko, ki je v Europol prišel iz vrst slovenske kriminalistične policije.

Prstni odtisi, ki so jih na kraju zločina vzeli nemški preiskovalci, so se ujemali s prijetim osumljencem v Sloveniji, zato so hitro povezali, da gre za iste akterje. Vse kaže, da gre pri omenjenem osumljencu za ključnega človeka združbe, izročili pa so ga madžarskim oblastem, saj so zanj razpisali evropski nalog za prijetje in predajo. Še zoper dva pakistanska vodilna moža združbe teče postopek na Madžarskem, medtem ko imajo enega vodilnega pod drobnogledom italijanski organi pregona. Več voznikov iste združbe pa je že bilo obsojenih v Nemčiji in Sloveniji.

Iz Europola so sporočili še, da je šlo za tesno in zahtevno mednarodno sodelovanje madžarskega nacionalnega preiskovalnega urada, italijanskih karabinjerjev, nemške zvene policije in slovenske policije. Evropski center za boj proti tihotapljenju migrantov pa je odigral pomembno vlogo s svojo analitično podporo in organiziranjem operativnih sestankov.