Razkrite kazenske ovadbe zoper Zorana Jankovića

Spletni portal Pod črto je povzel vsebino več kazenskih ovadb, ki jih je proti ljubljanskemu županu in podjetju Electa vložil NPU.

Objavljeno
10. avgust 2017 18.09
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - Spletni portal Pod črto je z zahtevo po dostopu do informacij javnega značaja od tožilstva pridobili kopije več kazenskih ovadb, ki jih je proti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviču in podjetju Electa inženiring na specializirano državno tožilstvo vložil nacionalni preiskovalni urad.

Ljubljanski župan je v teh ovadbah osumljen sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, napeljevanja k zlorabi položaja, pranja denarja in zatajitve finančne obveznosti oziroma utaje davkov.

Trenutno v sedmih postopkih

Iz ovadb je po navedbah portala razvidno, da ugotovitve policije temeljijo na izpovedih prič, zaseženi dokumentaciji, kot so pogodbe in dopisovanje po elektronski pošti, v enem primeru pa tudi na prisluškovanju Jankovićevi telefonski komunikaciji.

Janković je trenutno v sedmih postopkih pred pravosodnimi organi, v zadevi Niš pa je bil pravnomočno oproščen.

Portal danes med drugim povzema vsebino kazenske ovadbe v zadevi Stožice, v kateri se Jankovića in soovadene sumi, da naj bi projektnemu podjetju Grep pri financiranju gradnje športnega parka Stožice z navidezno pogodbo pomagali pri preslepitvi bank in EU.

Neupravičeno nakazilo treh milijonov evrov

Pod črto povzema vsebino še ene ovadbe v povezavi s Stožicami. Gre za kazensko ovadbo zoper šest fizičnih in štiri pravne osebe zaradi zlorabe položaja in pranja denarja v zvezi s kupoprodajno pogodbo in aneksom za nakup prostorov centralne hladilne strojnice v športnem parku Stožice, ki je bila vložena na začetku leta 2013.

Javno podjetje Energetika Ljubljana naj bi po navedbah nacionalnega preiskovalnega urada, ki jih povzema portal, od Grepa po nepotrebnem odkupilo prostore za hladilnico v športnem parku Stožice in s tem Grepu neupravičeno nakazalo tri milijone evrov, ki jih je potreboval za dokončanje nekaterih del v Stožicah. Ta posel naj bi bil sklenjen po Jankovićevem posredovanju. Grep naj bi v zameno za to posredovanje po mnenju policije podjetjem v lasti Jankovićevih sinov nakazal 500.000 evrov, okoli 100.000 evrov pa naj bi končalo na osebnem računu ljubljanskega župana.

Portal je povzel tudi vsebino ovadbe v primeru prodaje delnic Mercatorja. Jankoviću se v tem postopku očita, da je s fiktivnimi posli delnice prenesel na podjetje Electa inženiring in se ob njihovi prodaji izognil 103.000 evrom davka. Jankovićevima sinovoma, Juretu in Damijanu, pa ovadba očita pomoč pri tem kaznivem dejanju.

Pod črto je povzel tudi ovadbo, ki Jankoviću očita, da naj bi od farmacevtke zahteval spolne usluge v zameno za redno zaposlitev v ljubljanskem Javnem zavodu Lekarna Ljubljana. Ovadba navaja nekatere datume, ko naj bi se Janković srečal s farmacevtko in ločeno z direktorjem Lekarne Ljubljana Marjanom Sedejem. Janković naj bi ji zaposlitev uredil tako, da je Sedeju naročil, naj jo zaposli za nedoločen čas. Direktor lekarne je sicer pritiske zanikal.

Janković: Več kot očitno je, da se bližajo volitve

»Zakon določa, da preiskava ni javni postopek, zato se sprašujem, ali je mogoče tožilka ugotovila, da njene neutemeljene obtožbe nimajo realnih možnosti, da bi uspele na sodišču ter poskuša z mano dokončno obračunati preko javnosti in medijev namesto na sodišču,« se je na objave portala Pod črto danes odzval Zoran Janković, ki je ponovno zavrnil vse »neutemeljene obtožbe, ki so nastale na podlagi izmišljenih in neupravičenih podtikanj.« Nikoli nisem sprejel nobene podkupnine niti kogarkoli izsiljeval za karkoli, je zapisal v izjavi za javnost.

»Več kot očitno je, da se bližajo volitve, katerih je nekatere strah in preko javnosti kar naprej ponavljajo zadeve, ki so bile v petih letih že neštetokrat povedane. Tokrat so to še podkrepili s predajanjem dokumentov v javnost, v katere so vključili posamezne citate in ustvarili domišljijske zgodbe,« je kritičen ljubljanski župan. Sprašuje se, kakšen je sedaj odgovor generalnega državnega tožilca Škete in pravosodnega ministra Klemenčiča, »glede na to, da ne komentirata postopkov, ki so v teku,« razen, kot meni Janković, v njegovem primeru, ko je dobil sklep sodišča glede uničenja prisluhov.

»Razkritje dokumentov po oceni tožilstva očitno ne bo škodilo postopku«

Po objavi vsebin kazenskih ovadb o domnevno spornih poslih Zorana Jankovića se zastavlja vprašanje, kako je z objavljanjem ovadb in ali so informacije javnega značaja. Po mnenju informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik je tožilstvo v tem primeru ocenilo, da razkritje teh informacij ne bo škodovalo postopku, ki ga peljejo.

Vsi dokumenti in informacije, ki jih ima oz. ustvarijo organi javnega sektorja, so vedno javni, razen če spadajo pod kakšno od izjem po zakonu o dostopu informacij javnega značaja. Tako kazenske ovadbe policije načeloma spadajo med informacije javnega značaja, je za Slovensko tiskovno agencijo pojasnila informacijska pooblaščenka Prelesnikova.