Razmere za delo policije v Kopru so ponižujoče

Cerar: Naloga države je, da pomaga PU Koper in policiji po Sloveniji, da izboljša materialni položaj.

Objavljeno
19. januar 2015 13.00
Posodobljeno
19. januar 2015 17.00
*iza* Policija
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – Policija na koprski upravi se srečuje s težkimi delovnimi razmerami, ker nima dovolj zaposlenih, saj se mnogi vozijo od daleč v službo, materialne razmere so izrazito slabe in ponižujoče. Tako je predsednik vlade Miro Cerar ocenil po svojem obisku skupaj z notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar in v. d. generalnega direktorja policije Marjanom Fankom.

Miro Cerar je v Kopru čestital policistom, ker kljub slabim delovnim razmeram ohranjajo motivacijski duh in delujejo uspešno. »Naloga države je, da pomaga tako koprski policijski upravi kot tudi policiji po Sloveniji, da se njena materialna položaja izboljšata. To je projekt sedanje vlade.«

Direktor Policijske uprave Koper Danimir Rebec je pojasnil, da so kadrovsko zasedeni le malo več kot 60-odstotno, kot je predvidena sistemizacija. »Pričakujemo, da bomo dosegli vsaj tisto število, ki je bilo predvideno v kadrovskem načrtu vlade za leto 2014, to je 920 zaposlenih, zdaj nam manjka 23 policistov, da bi dosegli to število. Čim prej bi radi rešili problem vozačev. Ogromno zaposlenih se vsak dan vozi 150 kilometrov in več v službo. Zaradi tega imamo 78 prošenj za premestitev na druge policijske uprave,« je povedal direktor Rebec in dodal, da je bil denar za rešitev prostorskega problema pred nekaj leti v proračunu že zagotovljen, potem pa prerazporejen.

Prostori na meji dovoljenega

V. d. generalnega direktorja policije Marjan Fank je povedal, da gre za eno uspešnejših policijskih uprav v državi, ki pa deluje v prostorih, ki so na meji dovoljenega, in s premalo ljudmi. Nekateri se vsak dan vozijo tudi od 200 do 300 kilometrov v službo. Poleg tega opravijo še kilometre v službi.

»Vse bomo naredili, da nam uspe razpis za zaposlitev malo več kot 150 novih nadzornikov meje, kar pomeni, da bomo določen del teh kadrov prerazporedili na najbolj kritične enote. Razdelilnik še ni narejen, zagotovo pa bodo teh kadrov deležne najbolj kritične enote: v Kopru, Ljubljani in Kranju,« obljublja Marjan Fank in dodaja, da bodo z najemom novih prostorov samo začasno in delno sanirali prostorske težave v Kopru, saj je povsem nedopustno, da delujejo na osmih lokacijah. »V postopek gradnje lastnega prostora ne moremo, če ni zagotovljenih sredstev v proračunu.«

Ministrica Vesna Györkös Žnidar je zagotovila, da pripravljajo finančne ocene, kako priti do novogradnje. »Objekti so neprimerni tudi drugod. K temu bomo poskušali pristopiti v vladi kar se da konstruktivno. Finančno stanje v policiji mora postati prednostno,« je dejala ministrica.