Remškar izgubil tožbo zoper Onkološki inštitut

Sodišče je presodilo, da je bila razrešitev zakonita, in zavrnilo njegov zahtevek za izplačilo nadomestila plače.

Be. B., STA
čet, 04.01.2018, 15:58; spremenjen: 16:07

Svet OI je Remškarja razrešil 9. septembra 2015. Očitali so mu neizpolnjevanje njihovih sklepov ter pomanjkljivosti na področju kakovosti in urejanja notranjih odnosov na inštitutu. Za sporno so tudi označili način, kako je kirurgu Eriku Breclju vročil opomin pred odpovedjo delovnega razmerja.

Remškarjevo razrešitev je kasneje potrdila tudi vlada, čeprav je še isti dan Remškar v pismu premierju Miru Cerarju predlagal, naj razreši člane sveta inštituta, ki so ga razrešili. Nato je svet inštituta za v. d. generalnega direktorja imenoval Štiblar Kisićevo, ki je bila kasneje tudi izbrana za direktorico. Svet zavoda jo je izbral 7. januarja 2016, po več mesecih neodločnosti pa je tudi vlada 12. julija 2016 dala soglasje k njenemu imenovanju.

Nekdanji generalni direktor Onkološkega inštituta (OI) Ljubljana Janez Remškar je na Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani izgubil tožbo, ki jo je zoper inštitut vložil zaradi predčasne razrešitve z mesta direktorja, so sporočili z OI.

Sodišče je presodilo, da je bila Remškarjeva razrešitev zakonita, in zavrnilo njegov zahtevek za izplačilo nadomestila plače, nadomestila za neizrabljeni letni dopust in odškodnine za nepremoženjsko škodo v višini 92.884,37 evra s pripadajočimi obrestmi.

Kot so sporočili na OI so bili dokazano utemeljeni vsi očitki o neupoštevanju predpisov in splošnih aktov zavoda in neizvrševanju sklepov organov zavoda ter delovanju v nasprotju z njimi.

Nekdanji direktor še ne ve, kako se bo na tožbo odzval

Remškar se na sodbo lahko pritoži v 30 dneh od prejema pisnega odpravka, o morebitni pritožbi pa bo odločalo višje delovno in socialno sodišče. Remškar je danes za STA pojasnil, da sodbe še ni prejel, zato še ni želel napovedovati, kako bo ravnal.

Prijavi sovražni govor