Reševalci se bodo hitreje odzvali

Sistem za samodejno obveščanje o prometnih nesrečah E-call bo reševalce obvestil o nesreči od tri do štiri minute prej.

Objavljeno
11. oktober 2017 22.29
Blaž Račič
Blaž Račič
Kranj – Aprila prihodnje leto bodo morali proizvajalci osebnih vozil v vsak nov model vgraditi sistem E-call. To je sistem, po katerem bo vozilo ob nesreči v center za obveščanje avtomatsko poslalo sporočilo o nesreči, kar bo reševalnim službam omogočilo hitrejši prihod na kraj dogodka.

V Sloveniji kot eni prvih držav sistem poskusno deluje od konca leta 2015. Koliko avtomobilov je opremljenih s sistemom, vodja centra za obveščanje v upravi za zaščito in reševanje Boštjan Tavčar ne ve, a so v tem času prejeli obvestila o 19 nesrečah, tudi o verižnem trčenju januarja lani na primorski avtocesti.

V podjetju Iskratel te dni poteka srečanje strokovnjakov za javno varnost, ki testirajo izdelane sisteme in ugotavljajo, ali so zgrajeni sistemi skladni s predpisanimi standardi. Jacob Bangsgaard, direktor družbe Ertico, je na novinarski konferenci včeraj povedal, da so 15 let razvijali te sisteme, ki bodo po njegovih besedah v Evropi število tragičnih primerov v cestnem prometu zmanjšalo za 2500 na leto. Ko so začeli delati v tem projektu, je v Evropi za posledicami prometnih nesreč umrlo 50.000 ljudi, zdaj jih okoli 25.000, kar pa je še vedno preveč. Vsak avto z vgrajenim sistemom bo imel svojo SIM-kartico. Sistem se bo sprožil samodejno in bo operaterju centra za obveščanje sporočil osnovne podatke o lokaciji, smeri vožnje, številu potnikov, vrsti goriva, lahko bo poslal tudi posnetek zadnje minute vožnje ter nesreče in podobno. Praviloma se bo sistem sprožil takoj po nesreči, to je od tri do štiri minute prej, kot jih ponavadi o nesrečah obvesti očividec.

Po Tavčarjevih besedah cena sistema naj ne bi presegla sto evrov, vendar je težava to, da je v Evropi okoli 260 milijonov osebnih vozil, ki nimajo te opreme. Trajalo bo še več let, preden bo sistem povsem zaživel. Za tovorna in enosledna vozila datum začetka uporabe še ni določen.