Reševali plezalko, ki je zdrsnila

Na območju Gradiške ture se je poškodovala plezalka. Še preden se je navezala, je zdrsnila 10 metrov globoko.

Objavljeno
22. december 2014 12.44
grs ljubljana gorski reševalci
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika

Vipava - Na plezališču na območju Gradiške nad Vipavsko dolino se je včeraj okoli poldneva zaradi padca poškodovala plezalka. »Ugotovljeno je bili, da je 46-letna planinka iz Ljubljane v kraju oziroma vhodu imenovanem 'Pri treh votlinah' nameravala začeti s plezanjem,« so sporočili iz novogoriške policijske uprave.

Preden se je ženska navezala z vrvjo in pričela s plezanjem, ji je na strmem pobočju spodrsnilo, tako da se je po navedbah policije »skotalila« približno 10 metrov v globino in si pri tem poškodovala glavo. Na kraj nesreče so odšli gorski reševalci iz Ajdovščine, ki so plezalko zdravniško oskrbeli in nato prenesli do akdovskih reševalcev, ki so jo z reševalnim vozilom odpeljali na nadaljnje zdravljenje v šempetrsko bolnišnico.

Kot smo poročali, se je na Gradiški turi septembra zgodila huda nesreča, v kateri se je poškodoval 22-letni plezalec z območja Grosupljega. Mladenič je skupaj s še dvema prijateljema plezal v navezi po Gradiški turi v smeri, imenovani Triptih. Eden izmed prijateljev je stal ob strani plezalne stene, drugi pa ga je na dnu stene varoval.

Ko je omenjeni 22-letnik prišel pod previs, ga je hotel obplezati po desni strani, pri tem pa prijel za skalo v steni. Skala s premerom približno 1,5 metra se je ob njegovem prijemu odkrušila iz stene in ga pri tem poškodoval po glavi in hrbtenici. Takoj ko se je 22-letnik spustil k tlom, so na kraj dogodka poklicali reševalce iz zdravstvenega doma Ajdovščina. Poleg njih so kmalu zatem prišli tudi člani gorske reševalne službe iz Ljubljane in Tolmina, ki so imeli nedaleč stran reševalno vajo. Plezalec je po utrpel hude telesne poškodbe.