Reyev sindrom še kar zaposluje sodišče

Zvonku Borovšaku tožilstvo očita laganje na sojenju v zadevi Nekrep. So se med nadzorom pogovarjali o reyevem sindromu ali ne?

Objavljeno
07. januar 2015 15.04
Slovenija, Maribor, 26.11.2012 - sojenje BOROVSAK Zvonku foto:Tadej Regent/Delo
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Sodnega procesa zoper zdravnika Zvonka Borovšaka, obtoženega laganja v odmevnem procesu Nekrep zoper njegovo kolegico Zlatko Kanič, kar noče biti konec. Vleče se že dobri dve leti in trenutno kaže, da bo le končan sredi februarja, ko bo znova pričala Zlatka Kanič.

Ponovno zaslišanje Kaničeve je predlagal Borovšakov odvetnik Franci Šošterič. Meni, da je treba razjasniti okoliščine, zakaj je mariborska pediatrinja člana zunanje nadzorne komisije, ki se je ukvarjala s preiskovanjem vzroka smrti 12-letnega Bora Nekrepa, zaprosila za podpis izjave, da je med pogovorom omenila reyev sindrom. »Namen te izjave namreč ostaja nepojasnjen,« je vztrajal Šošterič.

Okrožni državni tožilec Darko Simonič je temu sicer nasprotoval, a brez uspeha. Prepričan je, da je dejansko stanje že davno razčiščeno in zaslišanje Kaničeve k njegovi razjasnitvi ne bo v ničemer pripomoglo. Da na izjavi ni podpisa Kaničeve, je zanj povsem razumljivo, saj je ni podala ona, ampak člana zunanje nadzorne komisije Mojca Žerjav Tanšek in Ciril Kržišnik. Sodni proces je nekoliko podaljšalo pričanje Cirila Kržišnika, saj je bil prav on tisti, ki je razkril, da se je Kaničeva oglasila pri njem in kolegici Žerjav Tanškovi ter ju prosila, naj podpišeta izjavo, da je med nadzorom omenila, da je razmišljala o tem, da je imel deček reyev sindrom. »V kakšnem kontekstu je omenjala reyev sindrom?« je vanj dregnil tožilec Simonič. »Da je razmišljala o tej redki bolezni,« je mirno odvrnil Kržišnik. »To je vse?« »Saj to je dovolj,« je vztrajal Kržišnik, ki ne ve, na koga je bila izjava naslovljena.

Misterij okrog omembe reyevega sindroma je za tožilca pomemben zato, ker je prepričan, da je Zvonko Borovšak, sicer predsednik interne nadzorne komisije v zadevi Nekrep, na sojenju Zlatki Kanič kot priča zagrešil kaznivo dejanje krive izpovedbe. Trdi, da je na obravnavi konec avgusta 2011 povedal, da so se o reyevem sindromu med nadzorom pogovarjali, med preiskavo pa da je izpovedal povsem drugače, torej da o tej diagnozi ni tekla beseda.

Kot se je kasneje izkazalo, deček ni bolehal za reyevim sindrom, ampak za hiperamoniemijo, torej povišano vrednostjo amoniaka. Zlatka Kanič je storila napako in zaradi malomarnega zdravljenja jo je sodišče obsodilo na deset mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let, ki pa je že potekla.