Rinpoče v priporu zaradi suma pedofilije

Ljubljanski policisti so prijeli moškega, osumljenega spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let.

Objavljeno
25. maj 2012 22.54
Posodobljeno
25. maj 2012 22.54
R. N.
R. N.
Ljubljana – Jetniška celica bo nekaj časa dom 43-letnega Ljubljančana Ronana Chatelliera, bolj znanega kot lama Shenpen Rinpoche, ki v Sloveniji vodi budistično skupnost Dharmaling. Tokrat je za zapahi zaradi obtožbe spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let.

Rinpoche je v javnosti dvigoval prah s tiskovnimi konferencami, na katerih je zatrjeval, da je bil žrtev dveh napadov. Policija je doslej dognala, da je prvi napad nase zrežiral, zato ga je tudi ovadila. A tokrat ga je policija, ki mu je že v četrtek odvzela prostost, prijela zaradi precej resnejše stvari. Ovadili so ga namreč zaradi spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, preiskovalni sodnik pa ga je v petek popoldne poslal v pripor.

Rinpoche je po poročanju časnika Dnevnik iz tujine posvojil tri otroke, ovadil ga je po pisanju več časnikov eden od njih, ki je danes sicer že polnoleten. Rinpoche naj bi imel sicer v preteklosti zato že težave z organi pregona v Franciji, plačal naj bi tudi odškodnino, a je za Dnevnik pred časom to pojasnil zelo skrivnostno: »Slišal sem te obtožbe, vendar je moja kartoteka čista. Česar koli naj bi bil obtožen ali obsojen, če tega ni v moji kartoteki, je bodisi zastaralo bodisi se ni zgodilo.«

Za Chatellierja naj bi dalajlamov predstavnik za vzhodno Evropo sicer dejal, da ne ve, kdo ga je sploh prepoznal kot rinpocheja, kar je eden od budističnih nazivov. Kakorkoli, Chatellier ni predstavnik dalajlame, ki se po poročanju časnika tudi ni hotel srečati z njim med zadnjim obiskom v Sloveniji.