Rižana in Cabidoule se zdravita na Veterinarski kliniki

Domneve, da sta si živali sami prizadejali poškodbe, so zavrgli. Nad kobilama se je sadistično izživljal človek.

Objavljeno
08. julij 2013 20.07
Napad na kobili
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper - V javnosti še zmeraj odmeva nezaslišano kruto, sadistično, zverinsko mučenje dveh od treh kobil v naravnem rezervatu Škocjanski zatok pri Kopru, s katerim upravlja Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. Domneve nekaterih strokovnjakov, da naj bi si kobile same prizadejale takšne rane, so kaj kmalu ovrgli.

Policijska uprava Koper je danes posredovala sporočilo s prošnjo, da bi vsi, ki bi kar koli vedeli o dogodku, do katerega je prišlo 5. julija 2013 med 11.30 in 19.05 na območju naravnega rezervata Škocjanski zatok pri Kopru, o tem obvestili policijo na 113 ali na anonimno 080 1200.

Povsem logičnoje, da koprska policija in kriminalisti pospešeno zbirajo vse podatke in sledi, saj si takšnega dejanja niti v najbolj morečih sanjah ni mogoče predstavljati. Ljudje pa ocenjujejo, da so napadalci na oba kamarška konja v rezervatu res posebne vrste ljudje, ki so lahko nevarni tudi za okolico.

Danes so nekateri mediji posredovali informacije, ki so jih dobili na Veterinarski fakulteti v Ljubljani.

Predstavniki fakultete so dopuščali možnost, da je do poškodb prišlo po nesreči in da so si jih živali same povzročile.

Toda te izjave so kaj kmalu preklicali, saj njihovi avtorji niso poznali podrobnosti dogajanja. Mlada, komaj pol leta stara žrebička Cabidoule, ki so jo pred tremi tedni dobili v rezervat iz francoskega Camarguea, od koder izvirajo kamarški konji, je bila namreč privezana v obori, kar je tudi razvidno iz krvavih sledi. Storilec jo je več desetkrat udaril z zelo ostrim predmetom (sekira, mačeta), dokler se žival ni utrgala z vrvi in zbežala. Starejša (kakih osem let stara) Rižana pa je bila ranjena predvsem po trupu.

Živali je našel oskrbnik Aleš Maršil, ko je prišel zvečer nahraniti živali.

Kamarški konji se pasejo prosto na območju Bertoške bonifike, ki je ograjena s pašno ograjo in električnim pastirjem. Ker je socializacija vseh treh kobil še potekala, so bile zaprte v ogradi, oskrbnik pa je z njimi delal po pet ali šet ur na dan. Neznani storilci so izkoristili popoldanski čas, ko je v rezervatu čas počitka in manj obiskovalcev. Ko so veterinarji ugledali, kako hudo se je izprijeni rabelj znesel nad žrebičko, sprva sploh niso vedeli, ali bo po takemu napadu preživela.

Po 19. uri je stekla hitra reševalna akcija in policijska preiskava. Okoli ene ure ponoči so bili kobili na Veterinarski kliniki Univerze v Ljubljani, kjer so ju najprej nekaj ur spirali, potem pa jima je veterinarka Vesna Kadunc Kos ob lokalnih anestezijah do jutra zašila vse rane.

Strokovnjaki so potrdili, da gre nedvomno za vrezne rane in da jih je nedvomno povzročil človek z ostrim predmetom. Napad divje živali, ali spopad med konji, poškodbe na ograji ali ob drugi infrastrukturi so povsem izključene.

Borut Mozetič iz DOPPS, ki vodi park, je preživel noč s konjema na kliniki.

»Neverjetno, kako mirni sta bili živali. Res sta dobili injekcije proti bolečinam, toda prepričan sem, da sta vedeli, da jima pomagamo. Povsem mirno sta prenašali veterinarske posege. Mislim, da so jih na kliniki odlično oskrbeli in da bo zdaj zanju najbolje, če ostaneta dalj časa na opazovanju v tej kliniki. Tam sta v najboljših možnih rokah,« je dejal Mozetič.

Povedal je tudi, da se kobili počutita bolje in da sta izven smrtne nevarnosti. Fizično bosta okrevali, kako globoko pa sem jima bo dogodek vtisnil v konjsko psiho, pa se bo še videlo.

Kdo bi lahko povzročil takšno sadistično mučenje, nikomur ni jasno.

V današnjem sporočilu za javnost so predstavniki DOPPS povedali, da se ves čas zavzemajo proti kršitvam zakonodaje in skrbijo za spoštiovanje pravne države.

»V preteklosti smo bili zaradi dela že deležni manjših groženj. Ta dogodek doživljamo kot napad na naše delo, delo civilne družbe na področju varstva narave,« je ob tem izjavil Damijan Denac, direktor DOPPS.