Roman Leljak ne prizna, da bi žalil družbo SIM

Trditve v letaku Civilne iniciative Radenci so tako prizadele tamkajšnje podjetje, da zadoščenje išče na sodišču.

Objavljeno
08. januar 2015 15.07
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota
Murska Sobota – Včeraj je bil na tukajšnjem okrožnem sodišču predobravnavni narok v zadevi, v kateri zaradi domnevne razžalitve družba SIM iz Radencev toži Romana Leljaka. Ta je menda družbo razžalil z neresničnimi trditvami v letaku Civilne iniciative Radenci junija lani. Včeraj krivde ni priznal, zato se bo konec januarja začelo sojenje.

Družba SIM, d. o. o., v Radencih opravlja javno gospodarsko službo preskrbe s pitno vodo in vzdrževanja vodovodnega omrežja, Roman Leljak pa ji je pred lokalnimi volitvami namenil precej pozornosti in kritičnih besed.

Tako je v letaku, ki je izšel junija, med drugim zapisal, da družba »izvaja to dejavnost že 14 let nezakonito in brez zakonske podlage«, da »občina Radenci nima koncesionarja zaradi pohlepa podjetja SIM in njegovih lastnikov, ki vedno ohranjajo zatečeno stanje in ne dovolijo, da bi se v preteklosti podelila koncesija«, in da podjetje SIM »še naprej ustrahuje občane«.

Vodstvu in lastnikom podjetja se je to zdelo dovolj neresnično in žaljivo, da so se odločili za tožbo. Leljakov zagovornik Zlatko Herceg je na včerajšnjem naroku dejal, da je njegov varovanec zgolj uresničeval svojo ustavno pravico do svobodnega izražanja. »Svoboda izražanja velja tudi za žaljive in šokantne informacije,« je dejal in dodal, da »je treba v političnem govoru dopustiti ostre, celo pretirane izjave«, razprava o gospodarski javni službi v neki občini pa po njegovem prepričanju spada v okvir političnih razprav, čeprav ni usmerjena proti politiku, ampak proti zasebni pravni osebi.

Predsednik murskosoboškega okrožnega sodišča Branko Palatin, ki je vodil predobravnavni narok, pa je obe strani opozoril, da sodišče v tem primeru ne bo ugotavljalo resničnost ali neresničnost trditev, ampak zgolj in samo, ali je bilo pisanje žaljivo.