Romeo Bajde zanika umor iz ljubosumja

Predobravnavni narok so končno izpeljali, Bajdetova obramba pa je že takoj želela izključiti javnost.

Objavljeno
24. oktober 2016 21.05
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje – Romeo Bajde, ki ga obtožnica bremeni umora partnerke Lidije Škratek decembra lani, je končno dočakal predobravnavni narok. Na celjskem okrožnem sodišču je včeraj zavrnil krivdo, njegov zagovor bomo lahko slišali decembra. Javnosti namreč okrožni sodnik Zoran Lenovšek kljub predlogu obrambe ni izključil.

Bajdetov zagovornik Tomaž Bromše je predlagal izključitev javnosti v celoti, tako za predobravnavni narok in poznejše obravnave. Predlog je napisal, saj je menil, da bi že javno podajanje predloga kršilo Bajdetove pravice. Okrožna državna tožilka Simona Kuzman Razgoršek je prav nasprotno menila, da ima javnost pravico vedeti, kakšno bo sojenje, da bo mogoče razumeti sodbo, kakršna koli že bo, in da je javnost sojenja postulat pravne države.

Čeprav je sodišče prejšnji teden pri zaslišanju izvedenca psihiatra javnost izključilo in se je tožilka s tem strinjala, je včeraj dejala, da ni nobenega razloga, da bi bila javnost izključena pri obravnavi izvedenskih mnenj: »Nobenih bolezenskih stanj pri obtožencu niso odkrili, zato je še toliko manj podlage, da bi bila javnost pri zaslišanjih izvedencev izključena.« Dodala je še, da neupravičena izključitev javnosti lahko predstavlja absolutno bistveno kršitev kazenskega postopka. Sodnik Lenovšek se je strinjal s tožilko in dejal, da je javnost sojenja pravilo, da pa bo ponovno odločal o tem, če bo treba.

Obeta se dolgotrajno sojenje

Tožilstvo Bajdetu očita, da je Lidijo Škratek umoril zaradi ljubosumja, kar naj bi potrdile številne priče, Bromše pa je predlagal zaslišanje novih prič, ki naj bi to ovrgle. Čeprav so Bajdeta pregledali že štirje strokovnjaki, obramba predlaga angažiranje novih izvedencev psihološke in psihiatrične stroke. Po predlogu obrambe naj bi pregledali tudi zgoščenko s fotografijami Bajdetove družine, ki naj bi pokazale njihove odnose. Tožilka je temu dokazu nasprotovala: »Tožilstvo ne dvomi, da so se tudi v Bajdetovi družini kdaj dobro imeli.« Prav tako je nasprotovala predlogu, da bi pridobili podatke društva za nenasilno komunikacijo, katerih srečanj se je Bajde udeleževal, ko je že bil v zaporu na Dobu.

Vsekakor se v Celju obeta precej dolgo sojenje, obramba namreč ni dala soglasja za branje izjav številnih prič in tudi ne soglasja za branje zaslišanj različnih sodnih izvedencev. Bajde je s svojim zagovornikom zahteval tudi senatno sojenje, sodil mu bo torej petčlanski senat. Prva obravnava je razpisana 5. decembra, sodnik Lenovšek jih je v istem mesecu razpisal še sedem. Eno je na željo obtoženega, s tem se je strinjala tudi tožilka, prestavil, saj ima prav takrat predvidene stike z mlajšima otrokoma.