Romski otroci policistom predali 18 »blazinic tolažbe«

V projekt policije »Blazinica tolažbe « se po navedbah novomeške policijske uprave vključuje vedno več posameznikov in organizacij.

Objavljeno
25. julij 2014 16.02
Romska vas Kocevje 9.12. 2013
Mi.K., kronika
Mi.K., kronika

Ljubljana - Na Policijski upravi Novo mesto ugotavljajo, da se krog posameznikov in organizacij, ki so se vključili v projekt policije »Blazinica tolažbe« širi iz meseca v mesec. Gre za enega izmed najnovejših projektov slovenske policije, ki se je začel na pobudo Stanislave Zupanc iz Policijske uprave Novo mesto.

Policistke, kriminalistke in ostale delavke policije že nekaj mesecev v svojem prostem času ročno šivajo blaznice, ki so namenjene v tolažbo tistim otrokom, ki so priče ali so udeleženi v dogodkih kot so nasilje v družini, prometne nesreče, nasilna kazniva dejanja, samomori in podobno. »Namen tega projekta je, da policisti blazinice ob takih dogodkih podarijo otrokom in tudi na ta način poskušajo najmlajšim omiliti stresnost dogodka, predvsem pa jim sporočiti, da jim otroci lahko zaupajo in pri njih poiščejo pomoč,« so sporočili iz novomeške policijske uprave.

V projekt so se vključile že številne osnovne šole in vrtci, medtem ko so novomeške gimnazijke poleg blazinic »stkale« tudi zgodbico z naslovom »Nikova blazinica tolažbe«, nekaj podjetij pa je policiji odstopilo tudi blago.

Dolenjske policijste so včeraj presenetili otroci iz romskega naselja Brezje, ki so sami sešili blazinice. »Predali so nam 18 blaznic, ki so jih z vso skrbnostjo sami izdelali v okviru programa Dnevni center za romske otroke. Veliko potrpežljivosti in dobre volje je potrebno za dva tisoč šivov, da nastane blazinica tolažbe,« je v sporočilu zapisala tiskovna predstavnica novomeške policije uprave Alenka Drenik. S pomočjo prostovoljcev so romski otroci nato pripravili tudi kulturni program, zapeli so, zaplesali in povedali, kaj vse so jih naučile prostovoljke in prostovoljci Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto.