Romun, ki vabil na sojenje ne prevzema, se je sam javil sodnici

Obtoženi sodne pošte ni sprejemal, da ga išče sodišče, verjetno izvedel iz časopisa.

Objavljeno
17. januar 2016 18.02
Mihael Korsika
Mihael Korsika
Ljubljana – Sodišče je že petkrat zaman sklicalo predobravnavni narok za Romuna, ki naj bi z neuspelim skimmingom povzročil za nekaj sto evrov škode. Tujec, ki sedaj živi v Padovi, se je sam javil sodišču; to mu je vabilo sedaj poslalo tudi po elektronski pošti, a ga ponovno ni bilo.

Romun Alexandru Gabriel Cretu Torica se je že petkrat izognil prihodu na ljubljansko okrožno sodišče, kjer bi se moral zagovarjati zaradi poskusa tako imenovanega skimming napada na bankomat, ki ga je menda izvedel v sostorilstvu z drugim svojim sodržavljanom. Tujec, ki je dalj časa živel v Sloveniji, sedaj pa živi v sosednji Italiji, bi moral pred okrožno sodnico prvič stopiti julija lani, vendar je pred predobravnavnim narokom po faksu le sporočil, da je zbolel, a dokazil o tem ni dostavil, nato pa se je za njim izgubila vsaka sled. Sodišče je sklicalo še štiri naroke, vendar obtoženega ni bilo, pred zadnjim pa se je javil sam.

»Nekje je izvedel, da ga vabimo, verjetno je prebral v časopisu, in me je poklical po telefonu,« je povedala sodnica. Pojasnila je, da se je Torica, ki sicer razmeroma dobro govori in razume slovenski jezik, začudil, da vabila ni prejel, za kar je okrivil italijansko pošto. V telefonskem pogovoru je sodnici izrazil pripravljenost, da se udeleži sojenja, zato se je odločila, da mu ponovno pošlje vabilo. Kopijo je sodišče poslalo tudi na naslov elektronske pošte, ki ga je v pogovoru navedel sodnici, a ga nato tudi na naslednjem naroku ni bilo.

Romun je s pajdašem z neuspelim skimmingom povzročil za nekaj sto evrov škode, medtem ko mu na sodišču grozi pet let zapora. Obtoženi je imel sicer kot samostojni podjetnik v Ljubljani registrirano trgovino z elektronsko opremo, ki jo je ustanovil februarja 2013, zaradi neplačanih obveznosti je imel več mesecev blokiran tekoči račun, oktobra istega leta pa je bil izbrisan iz registra agencije za javnopravne evidence in storitve.

Spletni iskalniki ob poizvedovanju za osebo z imenom Alexandru Gabriel Cretu Torica najdejo dve podjetji, eno s sedežem v Padovi, kjer naj bi zdaj živel obtoženi Romun, drugo pa s sedežem v Madridu. Pomenljivo je, da se obe družbi imenujeta Gabriel's market. Iz enega od zapisov, ki jih je Alexandru Gabriel Cretu Torica objavil na forumu, je razvidno, da se je zanimal za uporabo naprave in programa smart card detective, ki sta namenjena nadzoru katerekoli pametne bančne kartice.